Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Köszönd meg lazán, és adj vele élményt!

2017. május 02. - Pankotai Balázs

flk2017.jpgA Flow Leadership Konferencián jártam néhány hete, ahol az egyik kerekasztal-beszélgetés különösen megragadott, annak is egy bizonyos témája. Egy reklámügynökség kreatív igazgatója beszélt arról, hogyan ösztönzik jobb teljesítményre a munkatársaikat, egyszersmind formálják a céges kultúrát. Izgalmas, hiánypótló, valódi HR-innováció!

A Flow Leadership Konferenciát immár hatodjára rendezte meg a Flow Magyarország és a Human Telex Consulting. Voltam már jópár konferencián, de nagyon ritka az, hogy annyira emberi, nyílt és tartalmas beszélgetéseket folytatnak a résztvevők a szünetekben, mint itt. Láthatóan valóban kíváncsiak egymásra, a másik tapasztalataira, véleményére, és ezt minden bizonnyal - legalábbis részben - a légkör, a szervezők hozzáállása váltja ki.

A már említett kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője volt Buzási Bence, a Progressive reklámügynökség egyik alapítója, aki beszámolt a Lazacról. Nem, nem arról van szó, hogy a kollégák halat ebédelnek közösen, bár az egészségmegőrzés szempontjából az sem lenne rossz. Ennél jóval izgalmasabbat tesznek: élményekre váltható pontok ("Ikrák") formájában adnak egymásnak visszajelzést. Ha például segített valaki egy prezentáció összeállításában, a hálás kollégától kap egy Ikrát (mindenki havi hárommal gazdálkodhat). Ezeket gyűjtögetve, beválthatja valamilyen - jellemzően nem tárgyi - ajándékra, mondjuk egy piknikre a Duna-parton vagy épp a céges furgon díjmentes használatára. Ezek, értéküknek megfelelően "beárazva", egy katalógusban vannak felsorolva.

Bence szerint, bár nem ez volt az eredeti cél, szervezetdiagnosztikai szerepet is betölt a Lazac: a használat alapján nyilvánvaló a vezetők előtt, hogy kik azok, akik szinte soha nem kapnak Ikrát. Velük törődni kell, fejleszteni őket, hogy jobban beilleszkedhessenek a csapatba (persze csak ha valóban szeretnének).

A köszönöm-kultúra elterjesztése, és az ezáltali folyamatos pozitív légkör, nem utolsósorban egymás motiválása különösen fontos egy olyan iparágban, ahol a hozzáadott érték a munkatársak kreativitása. Ebből a szempontból telitalálatnak tartom a Lazacot.

Az is igaz viszont, hogy nem minden méretű szervezetben működne egy efféle ötlet. A Progressive-nél mintegy ötvenen dolgoznak: egy ennél kisebb, 10-15 fős közösség még "önjáróan" képes megköszönni-bátorítani, egy jóval nagyobb szervezetben pedig talán "elkallódna" egy ilyen kezdeményezés.

Ez az innovatív ötlet számomra egy újabb bizonyítéka annak, hogy az emberek játékosságát remek ügyek szolgálatába lehet állítani!

Ha tetszett ez az írás, látogasd meg a blogom Facebook oldalát! Nyomj egy Like-ot, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr4112464397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása