Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

IT-szakember hiány: ördögi kör

2018. január 13. - Pankotai Balázs

kid-einstein.jpgAhány "csatorna" csak létezik, mindegyiken azt halljuk, nincs elegendő IT-szakember. Se külföldön, se Magyarországon. Toborzó ismerőseim tudnának sztorizni ennek komolyságáról: mostanra lényegében már csak alaposan ráígérve a csomagra, egymástól tudják átcsábítani a cégek a jó szakembereket, olyanokat, akik amúgy nem is feltétlenül gondolkodnának váltásban. Ha azt hisszük, ez a probléma csak az IT-cégeket érinti, nem is tévedhetnénk nagyobbat.

A HR idei trendjeivel van tele a szaksajtó, és pl. ebben a Forbes-gyűjtésben a négyből kettő teljesen egyértelműen az IT megoldásokra épít, de a másik kettő sem képzelhető el nélkülük. És a HR még csak nem is az a terület, amelynek kapcsán azonnal az IT megoldások jutnának eszünkbe.

Az a helyzet, hogy mostanra nincs olyan "műfajú" cég, amelynek a működéséhez ne IT szakemberek kellenének. A sarki edzőteremtől az államigazgatáson át a HR osztályokig, mindennek a működtetéséhez, mi több: a szolgáltatás fejlesztéséhez szükségesek ők.

Rövid távon ez két dolgot von maga után:

  • valahogy a mi cégünknek kell kijönnie győztesen a megfelelő szakemberekért folytatott küzdelemből - ehhez átgondolt munkáltatói márka stratégia szükséges, amelyet pedig még mostanság is van, aki "úri huncutságnak" vél (noha abban teljesen egyetértek a szerzővel, hogy mélyreható folyamati változtatások és versenyképes fizetés nélkül pusztába kiáltott szó lesz az, amit közvetíteni próbál egy cég),
  • szükséges beszélnünk egymás nyelvén: valószínűleg más lesz fontos egy IT szakembernek, amikor a megfelelő, sőt inspiráló munkakörülményekről egyezkedünk. Vélhetően fontos szempont a távoli munkavégzés lehetősége, a rugalmas munkaidő, a rendszeres visszajelzés. És az sem árt, ha a belső megrendelőket, akiktől ők feladatokat kapnak, legalább alapszinten megismertetjük az ő munkájukkal - sokkal könnyebb lesz így mindenkinek, kevesebb félreértés, és ebből következő felesleges munka és frusztráció várható.

Hosszabb távon pedig a képzés megfelelőségéről kell gondoskodni, és ez egyaránt feladata az államnak és a versenyszféra cégeinek (ha jót akarnak maguknak). Két út van ma is:

  • érettségi után efféle felsőoktatási képzésre megy valaki, aztán persze állandóan továbbképzi magát, mert ebben az iparágban (is) fénysebességgel avulnak el a tanultak. Ezt a megoldást támogatni szükséges olyan kezdeményezésekkel, mint amilyen pl. a Lányok napja, amelynek célja, hogy ne csak fiúk válasszák ezt a szakmát, de persze a fiúkat is megéri orientálni.
  • egyre-másra jelennek meg azok a képzőhelyek, amelyek bárkiből programozót faragnak pár hónap alatt. Az egyik első volt a Green Fox Academy, ahol volt szerencsém előadást tartani egy meetup-on, karrierváltás témájában, múlt decemberben. Mert hát erről szól a műfaj: voltál eddig valami, és most megint pályakezdő leszel egy másik területen. Elszántság és kirtartás kell hozzá, de volt hallgatójuk mesélte el, szintén a már említett meetup-on, hogy megéri.

A "nagyon hosszú távú" stratégia valami olyasmi lehetne, amit Észtország vitt véghez a teljesen digitális állammal és a tech vállalkozók támogatásával. Ne feledjük: nem pusztán a szocialista blokk része volt, mint mi, hanem a Szovjetúnió bekebelezte anno. Onnan álltak fel, és húztak el fénysebességgel. Lehet(ne) tanulni tőlük!

Ha tetszett ez az írás, látogasd meg a blogom Facebook oldalát! Nyomj egy Like-ot, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr7713550457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meridian74 2018.01.14. 21:57:44

"...egyre-másra jelennek meg azok a képzőhelyek, amelyek bárkiből programozót faragnak pár hónap alatt."

Nem igaz. A válogatás során előnyben részesül az aki felsőfokon beszél angolul és esetleg beszél egy másik nyelvet is. Másrészt előnyben vannak a 28-35 éves korosztály a 40+ okkal szemben. Tehát a pályaváltani szándékozó bölcsészek és egyetemet végzettek előnyben.

2018.01.14. 22:08:33

Mondjuk lejjebb kéne adni az igényeket.
Ha amúgy sincs szükség anyanyelvi angolra, akkor minek erőltetni? (Mikor kiléptem a munkahelyemről, a helyemre olyat kerestek, aki tökéletesen beszél angolul, miközben egy tanfolyamot kivéve sohasem volt dolgom külföldiekkel)
Esetleg nem a diplomán kell rugózni, hanem annak utánanézni, hogy valójában mit tud a jelentkező.
Esetleg nem külsős "fejvadász" gyökerekkel kerestetni embert, hanem közvetlenül, mert a külsős azonnal kukáz mindent, ami 100%-ban nem felel meg az elvárásoknak, ráadásul totál hülyék többek közt az IT témákhoz is, nem tudják megítélni, mit tud valójában a jelentkező.

Muzsikok közt 2018.01.14. 22:15:19

ennél pici bonyolultabb

1. nem lehet mindenki it-s, ez nem csak képzési helyek kérdése, qrvára nem mindenki akar it-s lenni, s nem is alkalmas rá mindenki

2. önmagában a képzési helyek megduplázása annyit jelent h több informatikust képzünk ingyen a fejlett nyugatnak, semmi mást

Le Orme 2 2018.01.14. 22:22:27

Majd ez a divat is lecseng, mint a többi.

A jelenlegi IT megoldások nagy része felesleges, IT cégek által a vállalkozásokra erőltetett, költséges, de plusz bevételt nem eredményező.

" fontos szempont a távoli munkavégzés lehetősége, a rugalmas munkaidő"= folyamatos munka

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.14. 22:57:40

@hullajelölt88: A belső HR-es miért értene jobban az IT-hoz, mint egy fejvadász cég?

@Le Orme 2: A távoli munkavégzés és a rugalmas munkaidő azt jelenti, hogy nem kell kivenned egy szabadnapot, ha jönnek leolvasni a gázórát vagy a villanyórát, mert tudsz otthonról dolgozni. Vagy el tudsz menni a gyerekért a bölcsödébe/óvodába/iskolába délután 5 előtt és szükség esetén otthonról folytathatod a munkát, amikor a gyerek már alszik.

2018.01.15. 02:16:34

@Online Távmunkás: ez lenne a távoli munkavégzésről az elképzelés :) valójában meg az, hogy vasárnap éjjel is felhívnak, ha épp valami eszükbe jut.
Ez után már csak +1 lépés a saját vállalkozás, ahol ugyanezt csinálod, csak több pénzért.

Serivor 2018.01.15. 04:32:58

Ez az "IT-szakember" duma elfedi a lényeget.
Vannak a programozók, a rendszergazdák, a helpdeskesek, az adatelemzők, meg még jópár szakma. Sose derül ki, hogy melyikre gondolnak, amikor az IT-szakemberek-ről hablatyolnak.
Az egy-két hónapos gyorstalpalókon maximum helpdeskeseket lehet képezni, akik meg tudják mutatni a usernek, hogy hol van a menüben a helyesírásellenőrzés.
Bármennyire meglepő is, programozókból alig van hiány, max 100-200 hiányzik. Grafikai készségekkel is megáldott, viszont sokkal egyszerűbb algoritmusokkal dolgozó web-programozókból talán több is elkelne, legyen mondjuk 300, annál többet nemigen tudna felszívni a piac.
Rendszergazda - itt csökken az igény, a felhős rendszert egy ember is elkezelgeti ott, ahol a saját vasas rendszerben volt 5-6 rendszergazda is.
Kell még mondjuk 200 specialista (adatelemző, SAP-s, satöbbi). A helpdeskesektől eltekintve 1000 IT-szakember se hiányzik az országban. (Viszont mindegyiknek kell 130-as IQ meg öt év egyetem, hogy kiképződjenek!)
A helpdeskesek hiányát meg azzal lehet csökkenteni, hogy a usereket elküldik egy háromnapos tanfolyamra, hogy ismerkedjenek meg a munkaeszközükkel, és kirúgják, aki nem tanulta meg. Mivel a többi területen nem komoly a hiány, szerintem ezért megy a nyígás, meg kéne ismerkedni az Office eszközök menüjével, de sokkal egyszerűbb panaszkodni...

Exploiter 2018.01.15. 07:22:28

@Serivor:

Nemtom, fejlesztőt felvenni valahogy k. nehéz, jó fejlesztőt meg szinte lehetetlen. Fél év az átlag átfutás nálunk, pedig nem a cég tököl.
A csillogó szemű titánok aztán pár hónap alatt dobbantanak egy startuphoz, az öregek meg morgolódnak, hogy itt dolgozni is kell. Az utolsó kör eredménye: egy év keresés után nincs egy igazán jó ember sem. Valószínűleg a cég profilja nem elég fancy, de attól még tényleg nincs ember. Mondjuk nyilván okjs fejlesztők nem sokat segítenének a helyzeten, sőt.

2018.01.15. 08:08:41

@Online Távmunkás: nem az IT-t ismeri jobban, hanem általában lelkiismeretesebb, valószínűbb, hogy szakembert fog keresni, nem papírtulajdonost. IT témában ott vannak kéznél az érintett kollégák, velük is tud egyeztetni. Stb.

2018.01.15. 08:11:01

@Serivor: te pont olyan seggfej vagy, mint bármely HR-es főnök egy multinál. :D

2018.01.15. 08:12:28

@Exploiter: azért, ha mindenki továbbáll, aki nektek megfelelt, akkor ott más baj van.

gyongyi70 2018.01.15. 08:13:28

Ja-ja, én is mindig olvasom, hogy "nincs elég IT-s", IT-s ismerőseim meg arra panaszkodnak, hogy húgyért-carért szeretnék őket foglalkoztatni, túl fiatalok/öregek, nem elég jó helyről származik a diplomájuk vagy túlképzettek... szóval nehéz az elhelyezkedés.

gyongyi70 2018.01.15. 08:16:26

@Exploiter: a férjeméknél 15-20 éve ugyanaz a fejlesztő csapat. Senki sem akar lelépni, de mondjuk meg is fizetik őket. Nálatok milyenek a fizetések?

2018.01.15. 08:30:54

@gyongyi70: hogy rabszolgát akar a legtöbb panaszos, az még hagyján, de a nem túl nagy helyeken mellesleg legyen takarító, titkárnő, sofőr és raktáros is amellett, hogy programozó, rendszergazda, webdesigner és helpdeskes.

Taurusz 2018.01.15. 08:34:51

Nincs elég IT-s? Na ne má... vidéki kisváros, keresnek kijárós rendszergazdát több céghez, saját autóval, fizetés 100.000. Forint. Havonta. Persze, hogy nincs ember.

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.15. 08:35:33

@Exploiter:
Talán mondjuk el kéne kezdeni normális bért osztani és máris lenne normális fejlesztő...

Nincs hiány a it szakemberből, sem a jó szakemberből, egyszerűen a cégek nem fizetik meg a jó munkaerőt, aztán tátott kézzel állnak és sírnak, hogy hát nincs it szakember, holott van, csak aki alkalmas is, az nem fog elmenni alamizsnáért dolgozni hozzájuk...

metal · http://electric.blog.hu 2018.01.15. 09:14:49

"egyre-másra jelennek meg azok a képzőhelyek, amelyek bárkiből programozót faragnak pár hónap alatt. "

Aztán ezek a csodásan képzett programozók olyan minőségi kódot hoznak össze, hogy örülünk, ha sikerül működésre bírni!

Pankotai Balázs 2018.01.15. 09:53:19

@Meridian74:
Lehet, hogy a munkaerőpiacon amúgy előnyben vannak az általad említett csoportok, de ez egy másik 6 átfogóbb probléma, amelyet szintén kezelni kell.
A képzőhelyyeken tudomsom szerint nem utasítanak el senkit a kora miatt.

Pankotai Balázs 2018.01.15. 09:56:34

@okostojas007:
Sajnálom, hogy rossz tapasztalatokat szereztél a távmunkával! Mindkét fél részéről érettség, bölcsesség, tolerancia szükséges ahhoz, hogy jól működjön. És tud működni.

Meridian74 2018.01.15. 10:31:11

@Pankotai Balázs: "A képzőhelyyeken tudomsom szerint nem utasítanak el senkit a kora miatt. "

nem utasítanak el, nem mondtam...hanem nem választanak be. 1000-1500 jelentkezőből felvesznek 20-40-et, és nem férsz be.

2018.01.15. 10:56:56

@Pankotai Balázs: én a saját vállalkozós résznél tartok, a sima távmunka szerintem a legrosszabb hosszabb távon, ha kicsit is belelkesül a munkaadó.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.15. 13:23:44

@okostojas007: Hétvégén miért venné fel a telefont? Ha dolgozik, akkor előre megbeszéli a főnökével, ha pedig ügyeletet vállal, akkor azt csak úgy csinálja, ha megkapja az ügyeleti díjat.

@Serivor: Programozókból nagyon nagy hiány van és ez látszik a fizetési igényeken is. Helpdeskre pedig szinte minimálbérért is találsz fiatalokat.

@hullajelölt88: Külső, IT-re specializált fejvadász mindig hatékonyabb, mint a belső mindenes HR-es, mert nem a beérkező önéletrajzokat kell szűrni, hanem jelöltet találni a szűkös piacon. Egyre több specializált fejvadász cég van például mérnöki és SSC területen is.

2018.01.15. 14:24:27

@Online Távmunkás: hát nem t'om... amikor én kerestem munkát, cca húsz éves tapasztalattal a hátam mögött, diploma nélkül, akkor bizony azt láttam, hogy a külsősöknél jelentkezni sem érdemes, mert...
- nincs felsőfokú nyelvvizsga? Kuka.
- nincs két diploma? Kuka.
Visszajelzés meg nulla.

Ha belsős, akkor egyrészt az esetek háromnegyedében jött visszajelzés akkor is, ha nem kellettem, és sok esetben olyan helyre is behívtak, ahol egyébként elvárás lett volna a diploma...

Exploiter 2018.01.15. 18:19:05

@Berelhetoreklamfelulet:

A bérrel nincs gond. Azon spórolni nem tudsz, mert nem felmond, hanem el se jön.

A srácokkal beszéltem utána, kb ugyanannyiért mentek el. Ezen a bérszinten már nem számít +/- 10.000 forint. Nem a közösség, nem a menedzsment, nem a hajtás - egyszerűen találtak olyat, ami jobban érdekli őket technológiában, vagy ott van két régi haver, vagy a projekt jobbnak tűnt. Ennyi. Szakmai okokból megértem én, nincs itt gond. Csak mondom, hogy nem egyszerű.

2018.01.15. 18:22:43

@Online Távmunkás: ügyeletet vállal :) aranyos... nem fejlesztésről van szó? :)
dolgoztál már olyan projecten, ahol van hajtás, leadási határidő? nagy ívben tesznek arra, hogy miféle ügyelet van, vagy épp hétvége. Ha valamit bejelentenek, bereklámoznak, annak illik kész lenni időben. Ugyanaz, mint a filmiparban. Persze vannak tesze-tosza soha véget nem érő projectek, de a legtöbb esetben a projectek ütemezését a marketing és üzleti ütemterv határozza meg.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.15. 20:13:18

@okostojas007: Ha fejlesztés és a rosszul tervezett projekt miatt túlórázni kell, akkor azért jár a hétvégi szorzós túlóra.

@hullajelölt88: A fejvadász azok alapján a feltételek alapján válogat, amiket a megbízótól kapott, nem magától találja ki, hogy az adott céghez csak diplomás mehet...

2018.01.15. 20:29:56

@Online Távmunkás: épp ezt írtam fentebb: ők szemellenzősen ragaszkodnak hozzá (okkal, ok nélkül, ezt most hagyjuk), a céges HR-es meg rendelkezhet némi mozgástérrel, mérlegelheti, hogy akar-e ragaszkodni olyasmihez, amihez egyébként nem sok értelme lenne.
IT-ban mondj valamit, amit valaki 10+ éve megtanult az egyetemen, de az, aki közel húsz éve van a szakmában, nem sajátította el! Eleve az IT témák baromi gyorsan elavulnak.
Ugyanez nyelvvizsgára is igaz: simán lehet, hogy valaki, aki rendszeresen használ egy nyelvet, lényegesen jobban beszél adott nyelven, mint az, akinek van róla papírja, de életében nem használta.
(mondjuk ismertem olyat, akinek min. középfokúja volt angolból, de még nekem is égnek állt a hajam, ha beszélni hallottam :) )

2018.01.16. 00:22:26

@Online Távmunkás: mint a mesében.. azért az látszik, te nemigazán dolgoztál még project alapú fejlesztésben :)

2018.01.16. 08:38:55

@hullajelölt88: visszaolvasva amit írtam, kissé félreérthető... én már nem keresek munkát, nem rólam szól a történet. Ugyanakkor nagyon sok ismerősöm, munkatársam van és volt, akik hasonló paraméterekkel rendelkeznek és ha valamiért munkàt kellene keresniük, a fentiek miatt, akkor néhány valóban jó szakember kiesne a külsősök rostáján.
Én akkor annyiban voltam hülye, hogy nem voltam hajlandó ismerősök segítségét("kapcsolati tőke") igénybevenni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.16. 08:42:35

@Exploiter:
"jobban érdekelte" persze, persze, egyszerűen csak nem akarták a képedbe mondani, hogy ott többet adtak, nehogy az látszon, hogy csak a pénz motiválja.
Ne legyenek illúzióid. Ha it szakmába valaki lelép tőletek, az vagy a pénzért van, vagy azért mert sok munkát kell elvégezniük rövid idő alatt.

Exploiter 2018.01.16. 08:51:43

@Berelhetoreklamfelulet:

Azért nem gondolom, mert felajánlottuk az újratárgyalást, ha ezen múlik.
Én tényleg azt tapasztalom, hogy a szakmai fejlődés tényleg van olyan fontos most a fiatalabbaknak, hogy van amelyik azért ment el, mert épp két három hónapig nem volt projekt és így nem fejlődik.
Érted, látogatásért kap csilliárdokat, de inkább dolgozna. Fura faj a fejlesztő.

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.16. 09:48:25

@Exploiter:
Na, villants akkor valami numerikus adatokat, hogy pontosan mennyi is az ami mellett csak úgy lelépnek az emberek, mert, hogy "máshol izgalmasak a projektek".

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.16. 13:51:35

@hullajelölt88: Láttam már olyan IT-s szakit, aki a cég 20 évvel ezelőtti rendszeréhez értett, de az azóta eltelt 20 évben semmit se tanult és amikor lecserélték a rendszert egy újabbra (szerinte gagyi vacakra), akkor hirtelen munkanélküli lett egy évre, mire talált egy másik céget, ahol ugyanazt a régi rendszert használták...
A nyelvvizsga kapcsán a papír tényleg semmit se bizonyít, én is jobban és több nyelven beszélek, mint amennyi vizsgára befizettem. Viszont olyan nincs, hogy valaki jól beszéli a nyelvet, tud írni-olvasni, de többször megbukik a nyelvvizsgán...

@Berelhetoreklamfelulet: Érdekes, hogy a Google-hez özönlenek a magyar mérnökök is, hiába alacsony a fizetés. Talán mégis számít a projekt és a cég presztízse is?

@okostojas007: Mondjuk úgy, hogy én láttam a tervezni nem tudó magyar kkv szektoron kívüli céget is...

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.16. 14:34:42

@Online Távmunkás:
1, Egy random noname ember egy noname országból még a googlenél sem érdekes projektel fog foglalkozni hanem 100. rangú dolgokkal, amit kidobáltak a magasabb rendű országok fejlesztői.
2, Alacsony fizetés? Hol? Egy 100. rangú google irodában? Csak mert komolyabb központokban a google gyakornoknak is 1m feletti bért ad szal?
3, A googlenek nagy a neve, még szép hogy elmegy oda a tag dolgozni, majd miután ott lesz a cv-jébe, hogy a nagy googlenál dolgozott, utána kb. bárhova felveszik amiatt.

De neked aztán sok értelme van magyarázni. Aki szerint a google releváns érv itt, azaz a random noname cégtől azért mennek el az emberek, és küszköd "it szakember hiánnyal", mert a google elszívja előle, jaja, nagyon életszerű érv...

Alacsony fizetést nem is értem honnan hánytad ide amúgy, pont tegnap hozta le az index vagy valamelyik gány aloldala, hogy most már a nagy bankok sem tudják felvenni a google(és hasonló) cégekkel a munkaerő piaci versenyt, mert már ők is ugyan úgy magas fizetést adnak...

2018.01.16. 15:07:11

@Online Távmunkás: most inkább nem keresek 10 cikket, ahol külföldi szakik sírnak, hogy túlóra pénz nélkül hajtották őket, aztán a végén meg a bónusz helyett mindenki repült. 20 éve csinálom, mondjuk úgy, hogy láttam egy s mást, és kevés a jól megtervezett project.

Exploiter 2018.01.16. 16:02:34

@Berelhetoreklamfelulet:

Konkrétan? Mondjuk 500 nettó helyett elment 510 nettóért.
3-4 éves tapasztalattal sztem korrekt volt a bér, ha ezen múlik, nyilván ajánlunk 550-600at is.

2018.01.16. 17:17:52

@Online Távmunkás: hm... azért láttam már olyat, hogy az új rendszer sokkal szarabb volt. Olyat, hogy jobb, sokkal kevesebbet...
És hát... állítólag megtörtént, hogy Magyarországon élő, kétnyelvű (amerikai-magyar) család gyerekét kivágták a Rigóban... ;)

2018.01.16. 17:21:59

@Online Távmunkás: egyébként külsős fejvadász vs belső hr: kb ötven jelentkezésből volt két vagy három interjúm amikor külsősnél és úgy tíz jelentkezésből hét interjú, mikor belsősnél próbálkoztam (nem pontos számok, csak nagyságrend)
És nem csak elavult környezetekkel foglalkoztam.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.16. 21:49:57

@Berelhetoreklamfelulet: A Google biztos nem releváns, ha az utóbbi években gimnáziumi ismerősök, egyetemi barátok és kollégák is mentek ki magyarországi munkahelyről egyenesen a Google valamelyik irodájába dolgozni és mindegyiknek volt magasabb fizetésre is ajánlata. Az pedig, hogy egyszer egy PR-kampányban sokat fizettek egy gyakornoknak, nem cáfolja azt, hogy az indulás óta a piaci átlag alatti fizukat ajánlanak az átlagembernek, ezt az egész nap az irodához juttatásokkal egészítik ki és a csillagászati összegeket kereső alkalmazottaik vagy komoly részvénycsomagot begyűjtő régi motorosok vagy a konkurenciától kulcspozícióból elcsábított vezetők, akikre aztán mondhatják, hogy évente 1 millió dollárt keres egy mérnök... Az viszont igaz, hogy sokszor az izgalmasan hangzó projekten is aljamunkára keresnek PhD-vel rendelkező kutatókat. És a nagybankoknál volt egy komolyabb fizetéscsökkenés, sok helyen a banki bónuszokat törvényileg megvágták (a londoni Cityben megkaphattad az éves fizetésed bónuszként akkor is, ha nem voltál bróker).

@hullajelölt88: Nem minden amerikai-magyar vegyesházasságban beszél és ír anyanyelvi szinten mindkét nyelven a gyerek, viszont hajlamosak azt hinni, hogy nem kell tanulniuk. Láttam amerikai gyereket Pesten angol tagozatos általános iskolában bukdácsolni, mert nagyon nem ment neki angolul az írás, mivel a szülei otthon angolul beszéltek vele, viszont csak magyar mesekönyveket vettek, merthogy azt nehezebb megtanulni, viszont a gyerek az első gyengébb jegy után megmakacsolta magát, hogy ő a tanárnál jobban tud angolul, mert amerikai, csak ovis korában költözött Magyarországra...

Nekem külsősnél jelentkezve 100%-os a továbbjutási arányom, belsősnél kb. 80%. Viszont amikor én keresek embert, akkor mindig jobb jelölteket hoz a szakterületre specializálódott külső fejvadász, mint a belső általános HR-es. Persze előfordul, hogy a belső HR-es is nagyon jó az adott szakterületen, vannak kapcsolatai, és talán az MSCI-nél volt az, hogy egy fejvadász céget insource-oltak.

Azt én nem állítom, hogy minden új rendszer jó, de te is biztosan ismersz olyan szakit, aki olyan nyelven programoz 20 éve diploma nélkül, amiről a mai pályakezdők legfeljebb az informatika története előadáson hallottak és minden annál újabb dolgot csak szid, hogy parasztvakítás. Lehet, hogy igaza van szakmai szempontból, viszont azzal nagyon nagy hibát követ el, hogy nem képezi magát...

2018.01.16. 22:20:14

@Online Távmunkás: csak az utolsóra reagálva... olyat nem nagyon ismerek, akit jó szakembernek tartok ÉS nem halad a korral. Aki nem járt főiskolára, egyetemre, az általában hobbiból csinálja a mai napig.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.17. 17:05:08

@hullajelölt88: Az állami hivatalok, bankok teli vannak ilyen emberekkel. Sokszor az a bónusz, hogy a tudásukat senkivel se osztják meg, így próbálják bebiztosítani, hogy az elavult tudásuk ellenére nélkülözhetetlenek legyenek. Tipikusan a 80-as évek vége, 90-es évek eleje óta dolgozó, diploma nélküli informatikusok, van köztük fejlesztő és rendszergazda egyaránt.

2018.01.17. 23:26:02

@Online Távmunkás: konkrétan melyik bank? Mert én is dolgoztam bankban és pont nem ezt tapasztaltam. :D
Valahogy úgy érzem, kevés közöd van a témához, inkább valami fejvadász cégnél lehetsz láblógató szakmunkás... Hogy IT csapatban dolgozó embert nem sokat láttál, az szinte biztos.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.18. 15:47:13

@hullajelölt88: Ha azt mondom, hogy AS/400 rendszert használnak és például RPG-ben programoznak vagy IBM mainframe, akkor dereng valami? Valahol még mindig ez van a pénzügyi szolgáltatóknál, máshol pár éve lecserélték és akkor jött a csak ehhez értő szakik pofáraesése, amit írtam. De ugyanígy van olyan Windows NT 4.0-n futó rendszer, ami olyan kritikus, hogy 15 éve senki se mer hozzányúlni, csak bíznak az adott rendszert összerakó fejlesztőben, hogy az aktuális követelmények megfelelő módosításokat is jól fogja megcsinálni és nem lesz hosszabb ideig beteg...

2018.01.18. 18:33:55

@Online Távmunkás: igen, azt, hogy húsz évvel le vagy maradva.

AIX-et _is_... Rpg-t én csak papíron láttam. COBOL még volt egy darabig élesben is. Jobb ha tudod, akik ezeket az őslényeket üzemeltetik, néha fejlesztik, azért tanulni is szoktak munka közben. De egyre biztosabb vagyok benne, hogy te csak tévében láttál ilyesmit...
Jelzem, én is le vagyok maradva már vagy tíz évvel, akkor hagytam ott a pénzügyi szektort, de az egykori kollégáktól még így is hallok ezt-azt.
süti beállítások módosítása