Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Az ellenállásról

2018. február 28. - Pankotai Balázs

change_resistance.jpgNem, nem a fizikaórán tanultakat ismételjük át. A változásokkal szembeni ellenállásról lesz szó.

Sokan éltük már át azt, hogy "én csak jót akartam", közben pedig a fogadó oldalon elutasítást, befeszülést vagy dühös fellépést tapasztaltunk. Mi lehet ennek az oka?

Bármikor, amikor egy változással szembesülünk, mármint olyannal, amely lényegesen érint bennünket, valami ahhoz hasonlót élünk meg, mint egy gyász során. A gyászfolyamatok persze különfélék lehetnek, nem mindenki éli meg ugyanúgy valaki vagy valami elvesztését. Mégis, egy daganatos betegekkel foglalkozó orvos, Elisabeth Kübler-Ross felfedezett egyetemességeket a gyász kapcsán. A részleteket ebben a bejegyzésemben megtaláljátok, most legyen elég annyi, hogy vannak jól beazonosítható és egymástól világosan elkülöníthető szakaszok, melyeken, úgy tűnik, mindenki keresztülmegy. A modell később alkalmasnak tűnt sok egyéb élethelyzet magyarázására, pl. egy szakítás, egy válás a gyermek szemével, vagy éppen egy pusztító szerhasználat.

Amiért én most előhoztam, az a szervezeti változásokkal kapcsán tapasztalható viselkedés. Efféle változás - a teljesség igénye nélkül - lehet egy új vezető érkezése, egy szervezeti egység átalakulása (megszűnése, beolvadása, kiválása, kiszervezése, stb.), szervezeti kultúraváltás, de akár egy addig megszokott szoftver vagy ügyviteli rendszer lecserélése.

A szakaszok onnantól kezdve, hogy tudomásunkra jutott a hír:

  1. Tagadás
  2. Harag
  3. Alkudozás
  4. Kilátástalanság
  5. Beletörődés

Idézzétek fel, ti milyen szakaszokban hogyan éreztétek magatokat, illetve a környezetetekben mit tapasztaltatok! Van, hogy pusztán az is segít a legközelebbi hasonló helyzet megélésében, hogy tudatosítjuk, ezeken a szakaszokon márpedig át_fogunk_menni. Ha egyik-másikon csupán 10 másodpercre, akkor is.

A végső cél újra a normális működés, csak most már egy más helyzetben. A mélypont, a beletörődés után már felfelé "vezet az út", ezért ha nem konkrétan daganatos betegekről beszélünk, akkor még két szakasszal egészíthetjük ki a képzeletbeli görbét:

6. Lelkesedés

7. Új működés

Persze viccesen is felfoghatjuk a dolgot: itt találtok egy ellenállás-bingót: ha ilyeneket hallotok egy-egy téma felvetése kapcsán a kollégáitoktól, akkor bizton tudhatjátok, jó úton jártok! Így tovább, csak ügyeljetek rá, hogy végigkísérjétek az érintetteket a Kübler-Ross görbén!

change_resistance_bingo_card.png

És hogy mi segíthet még? Egy coach értő támogatása! Olvasd el, hogyan tudlak segíteni egy változási folyamatban!

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr3113706726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása