Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

A VUCA világ most vált valósággá

2020. március 31. - Pankotai Balázs

vuca.jpgAz elmúlt nyolc-tíz évben egyre többet lehetett hallani ezt a kifejezést: VUCA világban élünk. Rögtön oldjuk is fel a rövidítést azok kedvéért, akik nem vagy csak felületesen hallottak erről eddig: Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous. De mit is jelent ez napjainkra nézve?

A kifejezés tehát nem mostanában keletkezett: az Egyesült Államok hadseregének a képzésén kezdték használni, mégpedig a hidegháború lezárultával, ugyanis az addig oly kiszámítható kétpólusú világ - amelyben rendre valamilyen távoli hadszíntéren csatázott egymással az USA és a Szovjetunió - egyszerre többpólusú lett, s ettől VUCA.

Azóta persze egy sereg jelenséget próbáltak vele jellemezni, vagy mondjuk úgy: tengernyi jelenségre próbálták ráhúzni. Mégis mostanában, egy világméretű járvány kibontakozásakor nyer valódi értelmet. Nézzük meg betűnként, miért!

Gyorsan változó (volatile): Bár voltak, akik már évekkel ezelőtt beszéltek erről mint lehetséges forgatókönyvről, igazán komolyan senki nem készült egy világjárványra. A kórházi kapacitásokat akkoriban alakították ki, amikorra a 80-100 éve kitört, akkoriban tömegeket elpusztító járványokat már sikerült visszaszorítani (pl. spanyolnátha, alias "eredeti" influenza). Egyszóval "békeidős" gyógyítással számolnak. A világot tehát viszonylag felkészületlenül érte a koronavírus hirtelen felbukkanása, majd gyors elterjedése. Másik oldalról, a kutatási feltételek és a számítási kapacitások, valamint a mesterséges intelligencia komoly reményekkel kecsegtet, hogy bármely eddigi járványnál hamarabb elkészülhet a védőoltás és/vagy a gyógyszer.

Bejósolhatatlan (uncertain): Ez csak egy kínai helyi járvány, valami (tízmilliós) vidéki kisvárosban! - mondtuk sokan tavaly év vége felé. A helyzet akkor kezdett komolyra fordulni, amikor Olaszországban is megjelentek az első betegek, aztán egyre többen lettek. Áh, nem fog változni az életünk, csak a szokásosnál kicsit több idős lesz beteg! - és ismét tévedtünk. Jelenleg korlátozott kijárás van életben, a kormány rendeletek útján szabályozza a védekezéssel kapcsolatos teendőket.

Összetett (complex): Csak kimegyünk egy focimeccsre, miért ne mennénk?! - gondolta pár tízezer olasz, amikor már teljes tartományok voltak lezárva. Meg a milánói Fashion Weekre. És persze síelni. Hopp, mindjárt követhetetlenné vált, hova és milyen sebességgel terjed az új kór. Vagy a gazdasági hatások láncolata: ne járjanak az emberek közösségbe, tehát bezárnak a kocsmák, tehát nem kell annyi sör, tehát a sörfőzdék is takarékon, akkor nem kell annyi főzőberendezést szállítani nekik, így az ilyen cégeknél dolgozóknak is visszanyesik a munkabérét, amitől ők sem tudják kifizetni a bérelt lakásukat... Soroljam? Mostanra sokan tudunk példákat hozni a saját életünkből.

Kétértelmű (ambiguous): A járvány terjedése közben tanulgatjuk, mik a jellemzői. Száraz köhögés. De van, akinél pont hogy nem. Vagy semmi, hiszen 6-7 napig lappang. Ja, nem is, két hétig! Á, ez csak egy sima influenza! - legyintettem nem oly rég magam is. Csakhogy nincs rá immunitása a társadalom többségének, így az összhatás teljesen más lesz! 

A VUCA világban jól jönnek a világos útmutatások és a fegyelmezettség. Azokban az országokban sikerül kézben tartani az eseményeket, ahol az emberek betartják, amit kérnek tőlük (vagy amire utasítják őket), és ahol sok tesztet végeznek el, így tisztábban látnak a fertőzöttség fokát illetően. 

Azaz van adatuk. Mert a mai kor egy másik jellemzője, hogy az adat mindennél nagyobb kincs. Most különösen az. A legdrágább múlik rajta: az életünk.

#maradjotthon

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr515578428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása