Az emberi számítás

Human 2 Human

Mitől lesz egy munkahelyi kapcsolat Bad Romance?

2019. november 05. - Pankotai Balázs

ronald-mcdonald.jpgMinapi hír, hogy a McDonald’s globális vezérigazgatóját menesztették, mert kapcsolata volt egy beosztottjával – pontosabban egy nála juniorabb pozícióban dolgozóval (ez, ugye, nem nehéz, ha CEO az ember). A cikk amúgy nem pontosítja, hogy közvetlen beosztottja volt-e a partnere. Miért baj ez, miért kell emiatt elbocsátani egy vezetőt, vagy bárkit?

Tovább

Hogyan (ne) szúrjuk el az agilis átállást

2019. szeptember 30. - Pankotai Balázs

flow_reggelt.pngA Flow Magyarország szakmai reggelijén jártam múlt pénteken. Beszédes címet adtak neki, és nem csak amiatt, mert délelőtt tartották: „Megeszi-e az agilitást is a kultúra reggelire?”. Agilis coach-ként és szervezeti kultúrafejlesztéssel foglalkozóként úgy éreztem, ott a helyem!

Tovább

A Boeing katasztrófák agilis értelmezésben

737_max_grounded.jpegTalán még repülésért rajongónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki mostanában sokat halljon-olvasson az amerikai Boeing repülőgép-gyártóról, a 737 MAX tavalyi indonéz és idei etióp balesete kapcsán. Nem túl gyakori az olyan, repülést érintő katasztrófa, amely ennyire egyértelműen a típus hibájára vezethető vissza, nem pedig emberi mulasztásra vagy időjárási körülményekre. De mi történt a 737-essel, ezzel a népszerű géppel? És hogy jön ez az agilitáshoz?

Tovább

Váltsak karriert? Én?? De hogyan?!

2019. április 01. - Pankotai Balázs

img_2884.JPGHol vannak már az élethosszig tartó pályaívek? A gyakornokként, tanoncként kezdett, majd 40-50 év múlva ugyanattól a cégtől nyugdíjba ment emberek? Helyettük jobhopperek vannak, és folyamatos fluktuáció, employer branding, sourcing és onboarding. Ha besokalltál az idegen szavaktól, jöjj, nézzünk ezek mögé!

Tovább

Biztosítják az idegösszeomlást

2019. január 31. - Pankotai Balázs

biztositjak_az_idegosszeomlast.jpgVolt a családban egy látszólag jelentéktelen biztosítási eseményünk. Nem számítottam rá, hogy ilyen vesszőfutás lesz az ügyintézésből. De ha már az lett, megfogadtam, hogy miután lezárul az ügy, nyilvánosság elé tárom az esetet. Hát akkor olvassátok, ámuljatok!

Tovább

Születés - avagy a magzat is mer változtatni

2018. december 31. - Pankotai Balázs

A változások kezeléséről tengernyi cikket lehet találni, magam is írtam már róla, most mégis megteszem ismét, egy aktuális életesemény kapcsán. Feleségemmel első gyermekünket várjuk, aki hamarosan megszületik. Akinél kalapács van, mindent szögnek lát - vélhetik most sokan. Hogy lehet még a születés csodája kapcsán is a változásmenedzsmentre kilyukadni?! Már mutatom is!

Tovább

Végül is ki van főszerepben: a jelölt vagy a toborzó?

2018. október 10. - Pankotai Balázs

profession_konf_3.jpgNemrégiben a Profession szakmai rendezvényén jártam, amelyet toborzóknak tartottak, jórészt a velük kapcsolatban álló cégek munkatársainak. Főszerepben a recruiter - így szólt az alcím, amelyet többször is láthattunk a nap során. Az előadók pedig szinte egytől egyig azt hangsúlyozták, hogy az marad élen a versenyben, aki elsősorban a jelöltélményre figyel. Most akkor ki is van főszerepben?

Tovább