Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

A VUCA világ most vált valósággá

2020. március 31. - Pankotai Balázs

vuca.jpgAz elmúlt nyolc-tíz évben egyre többet lehetett hallani ezt a kifejezést: VUCA világban élünk. Rögtön oldjuk is fel a rövidítést azok kedvéért, akik nem vagy csak felületesen hallottak erről eddig: Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous. De mit is jelent ez napjainkra nézve?

Tovább

OK Boomer – mi ezzel a gáz?

2020. február 04. - Pankotai Balázs

ok_boomer.jpgDunát lehetne rekeszteni a különféle generációkkal foglalkozó írásokkal, könyvekkel, betéve tudja is mindenki, hogy Baby Boomer, X, Y, Z generáció, stb. Addig nem is mond sokat ez az egész kutatási terület, amíg marad leíró: ettől eddig X, onnantól Y, egyik ilyen, másik olyan. Dolák-Saly Róbert „napi horoszkópja” jut ilyenkor eszembe: „az Ikreknek leszakad a fülük az ebédlőben”. Szóval gyakran a szőke nős vagy rendőrös viccek leegyszerűsítő sztereotipizálása mutatkozik meg itt is. Nézzünk egy kicsit e mögé, és koncentráljunk a generációk egymás mellett élésére!

Tovább

Hogyan szöktessünk CEO-t nagybőgő-tokban?

2020. január 31. - Pankotai Balázs

carlos_ghosn.jpgAz elmúlt egy év során vissza-visszatérően hallhattunk a híradásokban a Renault-Nissan szövetség, a világ harmadik legnagyobb autógyártója vezetőjéről, illetve leginkább az eltávolításáról. Mi sül ki a japán és a francia szervezeti és politikai kultúra különbözőségeiből, avagy miért ne húzzunk ujjat a szigetország igazságszolgáltatásával?

Tovább

Mitől lesz egy munkahelyi kapcsolat Bad Romance?

2019. november 05. - Pankotai Balázs

ronald-mcdonald.jpgMinapi hír, hogy a McDonald’s globális vezérigazgatóját menesztették, mert kapcsolata volt egy beosztottjával – pontosabban egy nála juniorabb pozícióban dolgozóval (ez, ugye, nem nehéz, ha CEO az ember). A cikk amúgy nem pontosítja, hogy közvetlen beosztottja volt-e a partnere. Miért baj ez, miért kell emiatt elbocsátani egy vezetőt, vagy bárkit?

Tovább

Hogyan (ne) szúrjuk el az agilis átállást

2019. szeptember 30. - Pankotai Balázs

flow_reggelt.pngA Flow Magyarország szakmai reggelijén jártam múlt pénteken. Beszédes címet adtak neki, és nem csak amiatt, mert délelőtt tartották: „Megeszi-e az agilitást is a kultúra reggelire?”. Agilis coach-ként és szervezeti kultúrafejlesztéssel foglalkozóként úgy éreztem, ott a helyem!

Tovább

A Boeing katasztrófák agilis értelmezésben

737_max_grounded.jpegTalán még repülésért rajongónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki mostanában sokat halljon-olvasson az amerikai Boeing repülőgép-gyártóról, a 737 MAX tavalyi indonéz és idei etióp balesete kapcsán. Nem túl gyakori az olyan, repülést érintő katasztrófa, amely ennyire egyértelműen a típus hibájára vezethető vissza, nem pedig emberi mulasztásra vagy időjárási körülményekre. De mi történt a 737-essel, ezzel a népszerű géppel? És hogy jön ez az agilitáshoz?

Tovább

Váltsak karriert? Én?? De hogyan?!

2019. április 01. - Pankotai Balázs

img_2884.JPGHol vannak már az élethosszig tartó pályaívek? A gyakornokként, tanoncként kezdett, majd 40-50 év múlva ugyanattól a cégtől nyugdíjba ment emberek? Helyettük jobhopperek vannak, és folyamatos fluktuáció, employer branding, sourcing és onboarding. Ha besokalltál az idegen szavaktól, jöjj, nézzünk ezek mögé!

Tovább

Biztosítják az idegösszeomlást

2019. január 31. - Pankotai Balázs

biztositjak_az_idegosszeomlast.jpgVolt a családban egy látszólag jelentéktelen biztosítási eseményünk. Nem számítottam rá, hogy ilyen vesszőfutás lesz az ügyintézésből. De ha már az lett, megfogadtam, hogy miután lezárul az ügy, nyilvánosság elé tárom az esetet. Hát akkor olvassátok, ámuljatok!

Tovább
süti beállítások módosítása