Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Saját nevelés

2015. június 29. - Pankotai Balázs

palanta.jpgNemrég érkezett hír arról, hogy a repülőgép-ipar egyik meghatározó szereplője, az amerikai Boeing, új vezérigazgatót nevezett ki.

Dennis A. Muilenburg 30 évvel ezelőtt került a vállalathoz mint mérnök gyakornok. Az ilyesmi nem volt szokatlan történet régebben, talán még ma sem az, főleg távol-keleti kultúrákban,

ahol a közösség, vagy éppen a cég fontosabb, mint az individuum. Az új Mazda MX-5, korunk legendás roadsterének fejlesztését összefogó programigazgató pl. 1973 óta dolgozik a japán autógyártónál.

Vajon a munka világába most belépő generációk mennyire lesznek hűségesek egyetlen szervezethez? Manapság mintha ritkák lennének az „élethosszig” sztorik. Ennek részben lehet oka az, hogy óriási, személytelen szervezetek alakultak-alakulnak ki, szemben a 80-100 évvel ezelőtti, vagy akár még régebbi családi vállalkozásokkal. Egy másik ok lehet a felgyorsult tempó:

  • a minden pillanatban elérhetőség, egyszerre több csatornán,
  • az, hogy a „vonal másik végén” is azonnali reakciót várnak el,
  • az, hogy a figyelmünket már nem tudjuk lekötni olyan mértékben, mint 10-20 éve (egy ’90-es évekbeli akciófilmet többségünk ma végigunatkozna). Egy 2013-as kanadai kutatás szerint a résztvevők figyelmi terjedelme elektronikus eszköz használata közben 8 másodperc, miközben egy aranyhalé 9 másodperc.

Bokor Attila kutatásai szerint a karrierhez kötődő leggyakoribb asszociációk az Y generáció esetében az anyagiakkal kapcsolatosak, ennek megfelelően igyekeznek hamar előre jutni, vezető pozícióba kerülni, részben hiedelmeik által vezérelve. Öt évvel a munkakezdés után már szinte senki nem munkatársi szinten képzeli el magát, és ha az aktuális munkahelyük az előléptetésre nem biztosít lehetőséget, könnyen tovább állnak.

Akkor hát van-e még létjogosultsága a klasszikus értelemben vett utánpótlás-fejlesztésnek?

A válasz nyilván nem egyszerű, főleg nem egyértelmű. Majd’ négy éven keresztül a Telekom gyakornoki programjának koordinátora voltam. Ahogy ebből a pár évvel ezelőtti videóból is látszik, volt olyan résztvevő, aki megemlítette, hogy szívesen maradna hosszabb távon is a cégnél, de a többség elsősorban tapasztalatot akart szerezni egy jó helyen. A Telekom pedig friss szemlélethez jutni, így szerintem korrekt volt a csere-biznisz. Van pár szép sikertörténet egykori gyakornokaink főszereplésével a vállalaton belül, de jóval több olyanról tudok, aki máshol jutott hangzatos pozícióhoz. Ez tehát azt támasztja alá, hogy a szervezetek jól teszik, ha használják (nem kihasználják!) a fiatalok tehetségét, amíg lehet, előre tudomásul véve, hogy mindenképpen tovább fog állni a túlnyomó többségük.

Másrészt, ha van egy olyan pool, amelyiknek tagjai akár alkalmasnak látszanak arra, hogy a jövőben vezetői feladatokat lássanak el, akkor valószínűleg érdemes (ez itt most annyit tesz: hosszú távú befektetésnek tekinthető) foglalkozni velük, fejleszteni őket. Hogy miért? Arra álljon itt egy jezsuita szerzetes, Anthony de Mello által írt bölcsesség, a Mester és egy tanítvány beszélgetése:

- Van valami, amit én magam tehetnék azért, hogy elnyerjem a megvilágosodást?

- Körülbelül annyi, amennyit azért tehetsz, hogy a Nap reggel felkeljen.

- De Mester, akkor mi haszna van a lelkigyakorlatoknak, amelyeket kötelezővé teszel számomra?

- Hogy biztosan ébren legyél, amikor a Nap kezd felkelni.

Most épp’ egy ilyen jellegű programot készítek elő, és nagy reményeket fűzök hozzá. Annyi bizonyos, hogy rugalmasabbnak kell lennünk, mint a szüleinknek, más szakterületekre is kalandozva életünk során, akár szakmát is váltva, ha az élet úgy hozza. És ahhoz, hogy létezhessen bármilyen értelemben vett tehetséggondozás, előbb jó, ha ki-ki fel tudja ismerni, miben is áll az ő tehetsége. Ez kéne, hogy legyen az első lépés, és hitem szerint nekünk, fejlesztéssel foglalkozó szakembereknek, ebben is tudnunk kell támogatást nyújtani.

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr417582986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása