Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Miért jó vezető Dárdai Pál?

2016. július 15. - Pankotai Balázs

dardai_pal.jpgA foci EB kapcsán átélt büszkeség és öröm jóval több embert áthatott, mint ahány amúgy rendszeresen követi a futballvilág eseményeit. A válogatottunk sikerei mögött nem csak a jelenlegi szövetségi kapitány, hanem elődje, Dárdai Pál érdemei is ott vannak. Nézzük, melyek ezek!

Másképpen úgy is fogalmazhatnék: mitől jó vezető Dárdai Pál? Bár jelenleg a berlini Hertha csapatát irányítja, edzői credóját a magyar válogatottal folytatott munkája nyomán ismertük meg igazán. Múlt héten jelent meg vele a magyar Forbes magazinban egy nagyinterjú; pontjaimat helyenként a lapból vett idézetekkel illusztrálom.

  1. Van víziója. Tudta, honnan hova szeretné eljuttatni a csapatot. "Csapatként tudtunk felnőni komolyabb futballnemzetekhez."
  2. Hitet tud adni. Az a csapat, amellyel elkezdett dolgozni, számottevő átfedésben volt azzal, amelyik sorra veszítette el a mérkőzéseit, kapitánysága alatt viszont tétmeccsen nem kaptunk ki.
  3. Világos az elképzelése az első lépésekről. Régebben gyakran az utolsó tíz percben veszítettük el a találkozókat, így a védekezést erősítette meg elsőként.
  4. Alázat van benne, az addigi szövetségi kapitányok többségétől megszokott üres nagyképűség helyett. "Amit tudtam, odaadtam a magyar focinak. Nem várok elismerést, én még fiatal edző vagyok, tanulok tovább."
  5. Tudta, kikben bízhat, és ők meg is hálálták a bizalmat. Király, Dzsudzsák, Gera, Juhász...
  6. Felmérte, meddig terjednek a kompetenciái, és olyan szakembereket alkalmazott, akik jól kiegészítették a munkáját.
  7. Hitelesen viselkedik, ezért elfogadták.
  8. Pozitív szemlélet és  felhatalmazás. "Csapatmegbeszélésen mindenkinek megmondom, mi volt jó." "Sohasem bántom őket, nálam nincs büntetés sem."
  9. Gondoskodott a saját maga utódlásáról. Személyes ajánlása nyomán döntött az MLSZ vezetése Bernd Storck mellett, aki Dárdai munkájára alapozva új teheségeket hozott be, és elhitette a játékosokkal, hogy támadni is merhetünk.

Az eredményeket látjuk. Dárdai nem vesztett fontos meccset a válogatottal, a Herthát pedig felhozta kieső helyről a hetedikre a német első osztályban. Hitet, büszkeséget, örömet és közös élményt adott egy országnak, mindemellett ugyanaz a közvetlen ember maradt, aki volt.

Bárkinek ilyen vezetőt kívánok!

Ha tetszett ez az írás, látogasd meg a blogom Facebook oldalát! Nyomj egy Like-ot, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr438891546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása