Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Mi a baj a munkahelyi szundikálással?

2016. március 22. - Pankotai Balázs

power_nap.jpgEgy idő óta téma, hogyan hat a munkahelyi hatékonyságra a pihenés, egy rövid kikapcsolódás, netán szundikálás, mondjuk ahelyett, hogy magunkba töltenénk az aznapi harmadik kávénkat. Ennek története messziről indult, és a hosszú úton valahol épp' visszafordulni látszik.

Kezdjük ott, hogy a kötött munkaidő az iparosodás korával köszöntött be. A kezdeti 12-14 órából ésszerú javaslatokkal 8 óra lett, amely azóta is sztenderdnek tekinthető. A Beatrice-féle "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás" mint hüvelykujj-szabály ökölszabály a digitális eszközök és megoldások uralta korszakban összekuszálódott: az ún. munka-magánélet egyensúly egyre kevésbé értelmezhető, hiszen eltűnt a határvonal.

Amikor pedig félig az irodában élünk, és érezhetően többet dolgozunk egy huzamban, mint 8 óra, jogosan merül fel az igény, hogy tartsunk valamiféle aktív szünetet a nap során, egyszerűen a biológiai és élettani adottságaink miatt. Aktív alatt azt értem, hogy nem stimuláljuk magunkat, azaz nem a kávé, a tea, az energiaital, netán a cigaretta esete az, amiről most beszélünk.

Hogy mit tehetünk ezek helyett? Mint annyi mindennek, ennek a kutatását is a háborúknak köszönhetjük. A második világháború idején már kulcsszerepet vállaltak a harcokban a repülőgépek, és főként a háború vége felé egyre fogyott a kompetens személyzet. Mind több bevetésre indultak ugyanazok a pilóták, akiknek az összpontosító képessége kulcsfontosságú volt. Így jutottak arra a hadvezetés tanácsadói, hogy jót tesz, ha szundít egyet a vadászgépek legénysége a bevetések között. A későbbi évtizedekben számos kutatás zajlott, és az egyre fejlődő vizsgálati módszerek segítségével azt kapták a tudósok, hogy az ún. 'power nap' optimális hossza átlagosan 27 perc. A későbbi pilóták számára aztán ez lett az ajánlás.

Ami pedig jó a hadseregnek, legtöbbször megfontolásra érdemes a civil világnak is, gondoljunk csak, ha már HR a téma, az assessment centerekre. Több cég jutott tehát arra a következtetésre, hogy munka közbeni pihenést engedélyez a dolgozóinak, elsősorban IT-s szakembereknek, akik egybefüggően hosszú órákat töltenek a képernyő előtt (ahogy egyébként szinte bárki manapság, aki szellemi tevékenységet folytat), és 10-12 órákat dolgoznak rendszeresen. 

Hogy egy efféle kezdeményezés hogyan mehet félre, arról szól ez a cikk. Nem meglepő módon az egyik faktor az volt, ami több más hangulatjavítónak szánt intézkedést is képes aláásni: egyszerűen szólva a lelkiismeret, a bűntudat és a megfelelési kényszer elegye. Azaz, olyan gondolatok a munkavállalók fejében, hogy vajon szabad-e nekem pihengetnem, miközben a többiek épp' keményen dolgoznak, vagy pl. mit gondol a főnököm, ha most 20 percre eltűnök. Valahogy az kevésbé van a kultúránkban, hogy éppúgy nem a hatékony munkavégzéssel telnek azok a hosszú percek, akár tíz, húsz perc is, amikor a "túlélésért küzdünk", kis híján lefejeljük a billentyűzetet, míg végül megadjuk magunkat, és elvánszorgunk egy kávéért.

A "túloldalon", azaz a vezetők részéről pedig az volt az aggály, hogy nehogy túl sok idő teljen el ezekkel a szundikálásokkal. Amitől való félelmükben érzésem szerint túl rövidre szabták a szundi maximális hosszát: az egyik, a cikkben megemlített helyen 15 percet engedélyeztek, ami csupán a fele a kísérletileg bizonyítottan hatékony átlagos időnek. Nem csoda, hogy semmit nem ért, vagy ha igen, akkor "túlaludtak" a delikvensek, ami után nehezebben tudtak magukhoz térni (ezt talán mindannyian átéltük egy vasárnapi ebéd utáni jóleső ledőlésből feltápászkodva). Ennél a konkrét cégnél számokkal kimutatható hatékonyság-csökkenést tapasztaltak, így megszüntették a szundikálás lehetőségét. Helyette olyan pihenőszobát alakítottak ki, amely inkább stimulálja, mint megnyugtatja a dolgozókat (pl. játékkonzolokkal, csocsóval felszerelt, élénk színűre festett helyiség).

A megfejtés talán ez esetben is valahol a bizalom és a felhatalmazottság táján lenne keresendő: egy felelős felnőtt ember el tudja dönteni, neki mi esne jobban, és mi lenne eredményes akkor éppen: pár perc relaxáció / alvás, stimulálószerek, vagy éppen mozgás. Egy felhatalmazó vezető pedig, aki elsősorban az elvégzett munkát és annak minőségét nézi, nem a ledolgozott perceket, ezt a döntést rábízhatja a beosztottjára.

A munkahely feladata ezen elképzelt, ideális esetben "pusztán" a keretek biztosítása lenne: a fizikai környezet kialakítása, a lehetőségek kommunikálása, és olyan kultúra megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy a munkavállalók mindezekkel merjenek élni.

Ha tetszett ez az írás, látogasd meg a blogom Facebook oldalát! Nyomj egy Like-ot, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr288480932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2016.03.23. 14:02:57

Ha az en zsebemre menne az irodai dolgozok munkajanak hatekonysaga, biza engedelyeznem a 30 p szundikalast.

Magamon is erzem, hogy hianyzik.

Kerdes az, hogy hol tudjak ezt a szundikalast megejteni... kulon agyakon? Ahany asztal, annyi agy?

devilstrueface 2016.03.23. 14:13:52

pár éve, még a korábbi munkahelyemhez jött egy kínai gyakornok. hr-es mesélte aztán, hogy nem sok idő telt el és a kínai megkérdezte tőle, hogy hol a pihenőszoba.
aztán többször láttuk, hogy szundikál a gép mellett/előtt ebéd után :) mert hát pihenőszoba nem volt az adott cégnél.
volt kollégám gyakorlata az volt, hogy kiment a vécére egy kis alvásra.
amúgy nem hülyeség ez a dolog, én mostanság be-be szoktam iktatni 20-25 perces szempihentetést néha napján. mondjuk mostani helyemen én speciel meg tudom oldani.

2016.03.23. 14:28:36

Engem egy ilyen rövid alvás, ha egyáltalán sikerül elaludnom, csak álmossá tesz.

élhetetlen 2016.03.23. 15:26:24

Különbözőek az emberek. Csak a családom. Apa, ha tehette, ledőlt ebéd után húsz percre, és frissen ébredt, ment tovább minden. Mondta anyának, hogy gyere, dőlj le. Anya, én még el sem aludtam, mire te felébredsz, akkor minek. Volt olyan főnököm, aki ebéd után, nyitott szemmel aludt húsz percet az íróasztalnál. Neki nyilván jól jött volna a pihenőszoba. Szóval nem hülyeség, és csak az venné igénybe, aki ilyen típus.

padisah 2016.03.23. 16:07:58

én otthon dolgozok, néha van szieszta alvás, néha nem, attól is függ milyen frontok jönnek, éjjel mennyit aludtam, mennyi meló van etc
általában véve a délutáni alvásra kell legalább 40 perc/1 óra, már az elalváshoz is kell idő
utána viszont sokkal hamarabb észhez térek és előrébb jutok mintha fogcsikorgatva leragadó szemmel folytatnám

ebéd utáni álmosságot az emésztéskor az agyból a belekbe áramló vér okozza, ez igazából hipoxia, nem igazi álmosság

Munkahelyen nagyon jól esett volna ha mód lett volna rá, inkább ledolgozom utána, csak ne kelljen kínlódni. Ehelyett létfontosságú meetingek bele a kajakóma időszakba. Ennyi erővel részegen vagy bedrogozva is lehetett volna meetingelni, abból se emlékeztem volna utólag kevesebbre.

Dzsontra Volta 2016.03.23. 21:20:34

Nálunk még nem jött meg az ágy a pihenőszobába, de sikerült kiharcolnunk magunknak egy kanapét, aki igényli az ledőlhet kicsit, én személy szerint jobban preferálom egy sétát a dunaparton, szerencsére ennek sincs akadálya.

Nagykócsag 2016.03.23. 21:39:10

Nekem nagyon sokat segít, ha 20-30percre bebólintok, vagy ha nem aludtam eleget éjszaka akkor 1 órát alszom. Normál esetben épp hogy csak bealszom és 10x pihentebb vagyok mint ha kávézok.

Adjuk ehhez hozzá a nyári 35 fokokat, itt a nyakunkon a globális felmelegedés. Be kell vezetni a sziesztát! Ezt javasolja az MTA is a nemzeti éghajlatváltozási stratégiában:
"4.9. Munkavédelem, munkaegészségügy
4.9.1. Intézkedések
...
munkaidő-pihenőidő aránya, esetlegesen a déli szieszta munkajogi bevezethetősége"
www.icicom.hu/origo/other/strategia.pdf

Pankotai Balázs 2016.03.24. 18:25:19

Örülök a hozzászólásoknak, abban erősítenek meg, hogy igény van erre! Pontosabban, hogy arra van igény, hogy ki-ki maga dönthesse el, hogyan szeretne kis időre kikapcsolni, és a választékban egy rövid szundikálás is helyet követel magának.

efi 2016.06.23. 21:08:01

Nekem - és sokaknak - erre egyáltalán nem lenne igénye, ha:
reggel nem kéne korábban kelni, mint, ami jól esik. Először tehát ezt kéne rendbetenni. Azért álmos, fáradt az emberek többsége, mert éjjel, pontosabban hajnalban/reggel nem aludhatott eleget.
süti beállítások módosítása