Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Nem akarok a cégednél dolgozni!

2016. október 26. - Pankotai Balázs

arguing.jpgArról sokat lehet olvasni, hogy miért szeretünk egyik vagy másik cégnél dolgozni, arról azonban már kevesebb szó esik, mármint nyíltan és őszintén, hogy miért nem. Azt tartják, hogy általában a vezetővel való viszony az oka a váltásnak, de valóban ilyen egyszerű lenne a képlet?

Legtöbbször csak egy homályos érzésünk van, hogy nem vagyunk a helyünkön. Nyilván elég hamar adódnak a kézenfekvő magyarázatok: nem jövök ki a pénzből, hülye a főnök, idegesítenek a kollégák... azonban ha jobban magunkba mélyedünk, általában más tényezők (is) vannak.

Egy meglehetősen kézenfekvő "gyökérok" lehet az önismeret nem megfelelő szintje: sokan nem tudják, mit is szeretnének valójában, azaz miféle munkában, munkahelyen éreznék jól magukat. Ez persze egyre javul, ahogy mind több és több munkatapasztalatot halmozunk fel, de célzottan is lehet fejleszteni, pl. segíthet egy coach. Akik ismerik saját magukat, a preferenciáikat, eleve valószínűbb, hogy jobban választanak munkahelyet, és ha jó helyen vannak, könnyebben is köteleződnek el.

Tegyünk egy kis kitérőt az elköteleződés felé! Az Y generáció kapcsán írtam erről külön, de foglaljuk össze itt is: segítheti az elköteleződést, ha úgy érzed, használhatod a tehetségedet, képességeidet; ha látsz karrierlehetőségeket magad előtt; ha kapsz tartalmas visszajelzést a munkádra; és természetesen ha elégedett vagy a juttatási csomaggal.

Milyen tényezők alakíthatják ki mégis a rossz érzéseket? A következők biztosan:

  • a bizalom nem érezhető: folyton ellenőriznek, ill. kételkednek a munkádban, vagy nem is adnak felelősségteljes feladatokat,
  • ezzel összefüggésben: nem hagyják / nem kíváncsiak rá, hogy ötletelj és megvalósítsd az elképzeléseidet, hogy belevidd a személyiségedet a munkádba,
  • a hiedelmek, hitrendszerek, amelyek egy-egy szervezetet vagy szervezeti egységet képesek egészen mélyen áthatni (pl. ha a főnök 7-ig van bent, nekem is legalább addig kell, mert abból látja, hogy keményen dolgozom),
  • ha ennek hatására már az öncenzúra is kialakult: meg sem mered kérdezni a főnököt egy fizetésemelésről, vagy az atipikus munkavégzés lehetőségeiről, vagy éppen a feladatok elosztásáról a csapatban,
  • nem inspirál a közeg, rossz érzés bemenni nap mint nap.

Összefoglalva talán a szervezeti kultúra az, amelyből mindezek fakadhatnak. Az pedig egy olyan szövet, amely igen lassan és sok energia befektetésével "festhető át".

Mit lehet hát tenni? Le lehet lépni, ha nem tetszik, ami van, vagy meg lehet próbálni hatni rá, hogy megváltozzanak a dolgok. Utóbbi a rögösebb: nagy elszántság, magas fokú elköteleződés, türelem és pozitív hozzáállás szükséges hozzá, és hosszú távon igazi szép sikereket lehet elérni.

Létezik egy harmadik út is: a halkan dünnyögés, kis körben panaszkodás: ettől megváltozni semmi nem fog, ellenben maga a méltatlankodó, de a környezete is, egyre rosszabbul fogja érezni magát. Lassú gyilkos ez a megoldás, amely különféle stresszbetegségeket, végül akár kiégést is maga után vonhat.

Mer-e kezdeményezni, beszélni, cselekedni "Kádár népe"? És vannak-e annyira nyitott és érett vezetők, akik nem személyes kritikaként tekintenek egy-egy jobbító szándékú felvetésre?

A HR Festen október 27-én délután mindenesetre lesz egy kerekasztal-beszélgetés, ahol ezt a témát részletesebben körüljárják. Gyertek!

Ha tetszett ez az írás, látogasd meg a blogom Facebook oldalát! Nyomj egy Like-ot, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr3511839517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.10.28. 04:28:39

Oké, legegyszerűbb lelépni a fenébe. De mit tegyek, ha ez a cég 2-3x annyit fizet, mint a konkurencia? :)

ggaborx 2016.10.28. 05:39:54

@Eltévelyedés: nyerő helyzetben vagy és nem is látod??? Basszus, ha egy cég neked személyes a te pozidért 2-3x annyit fizet mint a konkurencia, akkor ott neked tárgyalási alapod van bármire! 2-3x annyit nem fognak fizetni bárkinek! Szóval az én tippem: olvass utánna a tárgyalástechnikai/kommunikációs témáknak. Egy ilyen szituban fontosabb vagy a te a cég számára mintsem simán csak lesöpörjék bármely új igényedet az asztalról. A kulcs az, hogyan adod elő - elő tudod-e adni úgy, hogy indokoltnak vagy semmiségnek tűnjön a másik oldal számára?

tomfree 2016.10.28. 06:52:32

Nehez hozzaszolni, mert annyira osszetett egy problema ez de letezo es valos dolog. Jo lenne olvasni errol meg.

Irbisz 2016.10.28. 08:34:27

"Mit lehet hát tenni? Le lehet lépni, ha nem tetszik, ami van, vagy meg lehet próbálni hatni rá, hogy megváltozzanak a dolgok. Utóbbi a rögösebb: nagy elszántság, magas fokú elköteleződés, türelem és pozitív hozzáállás szükséges hozzá, és hosszú távon igazi szép sikereket lehet elérni."

Nem azert mondom, a masodik verziot eleg idealisztikusnak, naivnak erzem. Ahol a szervezeti kultura olyan, amitöl valaki/többen nem erzik jol magukat, a fenti esetek igazak ra, raadasul a vezetövel, az altalanos vezetöi attitüddel is vannak problemak, ott bizony eleg minimalis esellyel fog barmi is megvaltozni ilyen alulrol jött kezdemenyezes hatasara. Illetve a siker eselye olyan csekely, hogy ez a mondat igy hangozna helyesen “ … és hosszú távon igazi szép sikereket lehet elérni, csak ennek %-os eselye egyszamjegyü ”.
Valos valtozast csak az generalhat, ha a menedzsment all melle egy ilyen, a vallalati kulturat megvaltoztato programnak, azt komolyan is veszi, akar a valtozni nem akaro vezetök közül 1-2 peldastatualas jellegü elküldesevel. Vagy ha a kulcspozicioban levö alkalmazottak olyan kritikus tömege all ki egy ilyen valtozas mellett, ami kikenyszeriti a valtozast.
Maganyos farkaskent is lehet küzdeni, hajra, csak akkor azt az energiat hasznosabb celra is lehetne forditani szerintem.

Kicknick 2016.10.28. 12:43:03

@Irbisz: pontosan. Bekerülsz egy új helyre , nem érzed jól magad, látod hogy mások emiatt lépnek le, de nem hiszed...vársz. Egyre kevesebb jó arc van, látod hol a baj.. Eltelik 2 év még mindig xar. Nem találod a hangot a kollégákkal/főnökkel, nem tetszik a rendszer.
Mi teszel? Nekiállsz megreformálni? Aha, persze.. A régi motorosok meg akik ott hesszelnek 5-10 éve (és akik miatt az egész ilyen) meg majd hozzádidomulnak, mi?

2016.10.28. 12:57:42

@Irbisz: ez nagyon függ attól, hogy hol van az ember a hierarchiában, különösen az informálisban

Irbisz 2016.10.28. 13:31:25

@pityókabor sommelier:
a cikket olvasva nekem egyertelmünek tünt, hogy 12 egy tucat atlag munkavallalokrol van szo, illetve mivel az Y-generacio ki lett emelve, annyiban nem atlagos munkavallalokrol, hanem inkabb lelkes ifju titanokrol van szo, akik viszont nem lehetnek eleg magasan sem a hivatalos, sem az informalis hierarchiaban.

Pankotai Balázs 2016.10.28. 14:20:36

@tomfree: Köszi! Miről olvasnál szívesen, ezen belül? Hátha ihletet adsz! :)

@Irbisz: Alapvetően igazad van több mindenben, köszönöm a hozzászólásodat! Magányos harcként valóban nincs értelme. Olyat viszont láttam már, hogy pár véleményvezér megpuccsolt egy vezetőt, és végül elérték az eltávolítását. Nem volt elegáns, de az is igaz, hogy az újabb vezető érezhetően más kultúrát hozott, tehát értelme mégis volt. Fontos, hogy több elszigetelt ember hiheti azt, hogy ő maga nem tehet semmit, miközben összefogva már akár tehetnének is. Így meg lehet, hogy ők lesznek az 5-10 évig ott hesszelők, ahogy @Kicknick írja.
Azt viszont talán ne hangsúlyoztam jól, hogy nem pusztán az Y generációra vonatkoztatom mindezt: egy előző írásomra hivatkoztam, amely róluk szólt, ezért írtam ezt, de csak arra a bekezdésre vonatkoztattam.

2016.10.28. 14:50:58

@Irbisz: @Pankotai Balázs: Amit még én hozzátennék: a vállalati kultúra sem egy homogén dolog. Különösen igaz ez a nagyobb, és még inkább a több telephelyen működő cégek esetében.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.10.29. 01:26:11

@ggaborx: Azért ennél árnyaltabb a kép, nem hozzák a pénzkötegeket az asztalomhoz, nem mutatnak be gyümölcskosár áldozatokat nap mint nap, mert kegyeskedek bemenni. Ez eg yilyen dög nagy multi, ahol ezért a poziért ennyi a sáv, ennyit adnak annak, akit erre vettek fel. Ettől még köszönni az egész cégnél luxus, 10 éves a montorja mindenkinek (értsd enyhén homályos, alacsony felbontás, könyv szerinti értéke 9 éve nulla), és amikor felvetettem, hogy kérnék mégegyet, az szentségtörésnek minősült, a főnököm például vett magának, ezt tanácsolja nekem is. Erre nincs száz dollárjuk. Egy tökéletesnek gondolt IT multi... brávó.

tomfree 2016.11.02. 22:07:35

@Pankotai Balázs: érdekes lenne:
a bizalom nem érezhető": miért alakulhat ez ki és vissza lehet-e fordítani ezt a folyamatot? Milyen cégstruktúrákra terjed ki ez a bizalmatlanság, esetleg szakmákra? Ezt ki lehetne vesézni szerintem.
"nem inspirál a közeg, rossz érzés bemenni nap mint nap.": hogy alakul ez ki lépésről lépésre. Van-e visszaút vagy melyik fázis az utolsó ahonnan vissza lehet fordítani váltás nélkül?
Ki lehetne ezt fejteni jobban szerintem, érdekes lenne.

Pankotai Balázs 2016.11.03. 13:52:12

@tomfree:
A másodikat egészen jól tudnám kötni vezetői stílusokhoz, írok is majd erről hamarosan, meghoztad a kedvemet!
Köszönöm az inspirációt, stay tuned!
süti beállítások módosítása