Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Miért jó, ha a coach pszichológus?

2016. április 30. - Pankotai Balázs

executive-coaching.jpgKözhely, hogy manapság boldog-boldogtalanból coach lesz. Life coach (amit nemrég még életvezetési tanácsadónak mondtunk magyarul), business coach, párkapcsolati, karrier, pályaválasztási, hovatovább áttörés coach... Szóval mindenki kócsol, kérdés, milyen színvonalon.

Nem azt állítom, hogy egyik vagy másik szakma képviselőinek, vagy bizonyos végzettségűeknek eleve nagyobb érzékük van a kócsoláshoz, mint másoknak, de azért ez a felmérés igencsak elgondokodtatott. A Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége 800 fő által kitöltött kérdőívéből az derült ki, hogy a kócsok mindössze 8%-a pszichológus. Nyilván munka és szervezet szakpszichológusként én erre a részére vagyok kihegyezettebb, és kevésbé arra, hogy 55%-uk meg közgazdász. Mondom, önmagában egyik adattal sincs probléma.

A probléma azzal van, amikor valaki nem képes vagy nem akar megállni ott, ahol a kompetenciái véget érnek. Amikor mondjuk egy jogász vagy informatikus (vagy közgazdász, ugye) elkezd lassan belemászni abba, hogy egy kliens miért is viszonyul úgy a feletteséhez, ahogy. Na és kihez viszonyult még hasonlóan? Ja, hogy az apjához?! És innentől ki is csúszik a folyamat a kezei közül, mert a válasszal vagy az azt kísérő érzelmi töltettel talán már nem tud mit kezdeni, nem tudja helyén kezelni, esetleg félreérti a benne lévő indulatot.

Nem azt állítom, hogy ugyanez egy pszichológusnak viszont egyáltalán semmi gondot nem jelent, csak azt, hogy nagyobb eséllyel tud vele mit kezdeni, mert a képzése során sok olyan ismeretre (ha nem is gyakorlatra) tett szert, amely alapján van ötlete, hogyan mehet tovább, éspedig úgy, hogy azzal legalábbis ne ártson.

Csak olyan "mélységig" szabad vinni az ügyfelet, ahonnan biztonsággal vissza tudom őt hozni. Jószerivel akármilyen mély lehet ez a szint, de ez a fő kritérium, a biztonság, a megtartás. Én olyan coach képzésre jártam, ahol csak pszichológusok voltunk, és a képzőnk szerint - aki anno nem ilyenre járt - érezhető a különbség, ahogyan problémákat megragadunk, ahogyan kérdéseket felteszünk. Ahogyan vigyázunk a kliensre.

Habár a cím azt sugallja, kizárólag előnyei vannak, ha pszichológus a coach, nem szeretek egyoldalú lenni. Sokan úgy vélik, a pszichológusok nem értenek az üzlethez, így van olyan vezető, aki határozottan nem szeretne business coaching folyamatához pszichológus kócsot. És vannak olyan, szakmai jellegű coaching folyamatok, ahol pedig kifejezetten érték, ha a kócsnak ugyanaz a végzettsége vagy foglalkozása, mint ügyfelének, így előfordulhat, hogy pont egy pedagógus vagy egy mérnök lesz a megfelelő szakember.

Jól választani kócsot olyasmi, mint jól választani párt: kell az az érzés, hogy ez működni fog, hogy meg tudok nyílni neki, hogy bízni tudok benne. A nulladik találkozó éppen azt szolgálja, hogy az ügyfél (és persze a coach is) el tudja ezt dönteni.

Ha tetszett ez az írás, látogasd meg a blogom Facebook oldalát! Nyomj egy Like-ot, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr628676252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2016.05.01. 23:56:23

A cégünk eddig háromszor küldött el ilyen kócsolásra. Én még ennyi hülyeséget, és ostobaságot, amit ezek ott összehordtak, hát nemigen hallottam. Igazi szófosás.

Lővenbrau 2016.05.02. 00:14:56

na4 ! Szegényke ! Én sem igazán hiszek ezekben a micsodákban. 90 százalékuk oly hülye mint a......Na nem mondok semmit. A kutyám ingyen hallgat és még esze is van.. :
-)

Pankotai Balázs 2016.05.02. 09:40:32

@na4: Szerintem eleve nem jó irány, ha "szófosáson" érsz egy kócsot, egyszerűen nem ez a feladata. Sokkal inkább az értő figyelem, aktív hallgatás és a jóféle kérdések feltevése. A válaszok mindig az ügyfélben vannak!

@Lővenbrau: Ez a kategorikus kijelentésed kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy pl. a burkolók 90%-a nem ér semmit. Én is a kóklerek ellen vagyok, részben erről szól az írásom, de azért szomorú, ha te bármilyen szakember terén ilyen arányt tapasztalsz! Remélem, összehoz az élet egy jó kóccsal is!
süti beállítások módosítása