Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Tolmácsoltak egy igényt

2014. szeptember 30. - Pankotai Balázs

Érzékeny témához nyúlt egy társadalmi célú kampány (persze melyik nem?): egy, a siketek számára fejlesztett alkalmazást mutat be.

Mindez nem elég, érzelmi húrokat pengető, már-már hatásvadász módon teszi ezt: a gyermekvárás, várandósság tematikáján keresztül. Egy boldog pillanatot idéz meg, miközben azt láthatjuk, hogyan van lehetősége egy siketnéma párnak ugyanazon információkhoz, szinte ugyanúgy hozzájutni, mint egészséges embertársaiknak.

Túl azon, hogy jó célt szolgál, szépen megjelenítve, mi ezen az érdekes?

Az, hogy a mondanivalóban ott lapul a következtetés világos lehetősége: egy szakmára nem lesz szükség a jövőben, eltűnhetnek a jeltolmácsok. Ki lehet váltani őket egy alkalmazással. Egy kis programozás, némi jelnyelv-ismeret, a megfelelő kütyük, és íme, kész a bárhol telepíthető, korlátlanul használható, soha el nem fáradó, minden eddiginél olcsóbb jeltolmács.

Hány és hány eset volt a világtörténelemben, amikor a technikai fejlődés során valamely szakma képviselői, vagy éppen kétkezi munkások, attól féltek, hogy munkájukra többé nem lesz szükség, hogy egyszerűen helyettesíteni fogja őket egy gép! A napszámosok, amikor megjelent a cséplőgép. A titkárnők, amikor munkába állították az első elektromos írógépeket, melyeken primitív szövegszerkesztő program futott. És persze szűntek meg állások, voltak és vannak ésszerűsítések, de közben 7 milliárdan lettünk a Földön, rengeteg nő is munkába állt a második világháború alatt és után, és átlagosan most sem rosszabb a munkanélküliségi szint, mint amikor fele ennyien lakták a bolygót, a technikai fejlettség szintje pedig messze elmaradt a maitól. Lehet, hogy ma már nem küldenek annyi levelet az emberek, így kevesebb postás kell, de annál több, aki a mobilhálózatokat üzemelteti, tartja karban. Sok olyan szolgáltatás is létrejött, amely addig nem létezett, így aki régen takarított, ma lehet, hogy szoláriumot felügyel.

Egy szó mint száz, ahelyett, hogy bárki keseregne, örvendjünk annak, hogy több embernek lesz elérhető (akár szó szerint, akár anyagi értelemben) egy szolgáltatás, amely nélkül sokkal nehezebben boldogulna a mindennapokban.

u.i.: Itt a visszafelé út is: gesztusnyelvből beszéd!

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr436726059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása