Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Facebook = internet?

2016. február 06. - Pankotai Balázs

facebook_periscope.jpgAzok után, hogy megvette előbb az Instagramot, majd a WhatsAppot, viszonylag világosan formálódott a Facebook stratégiája: integrálni minden olyan megosztást és kommunikációt, amely eddig más csatornán zajlott. Azok a hírek azonban, amelyeket mostanában hallani, még ezek tudatában is elgondolkodtatóak.

Lépjünk kissé vissza még ezek előtt, és emlékezzünk meg arról, hogy az üzleti felhasználóknak, ezeken belül a small business-eknek is a kedvében jár a cég mostanában: jutányos áron lehet kampányokat indítani, és sok olyan vállalkozás van, tipikusan pl. a vendéglátás területén, amelynek egyrészt nem is éri meg külön honlapot fenntartani, másrészt menthetetlenül lemarad a versenyben, ha nincs FB-oldala. Gördülékenyebben tudnak eseményeket hirdetni, azokat megtölteni érdeklődőkkel, joggal alapozva a megosztás erejére. A Messenger is arrafelé alakul, hogy akár online ügyfélszolgálatként alkalmazhassák a cégek.

Az újabb hírek arról szólnak, hogy a közösségi oldal saját felületén tenné elérhetővé az élő videóközvetítést, illetve az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevők közötti autómegosztást. Ez kapásból két olyan szolgáltatás, amelyek csak nemrég alakultak ki egyáltalán, nemrég futottak fel az üzletüket erre alapozó vállalkozások, most pedig a Facebook beszállna a ringbe.

Céljuk nem is titkoltan az, hogy lényegében ne kelljen egyebet használnunk, csak a Facebook-ot, onnan "ki sem szállva" elintézhessünk bármit az életünkben. Mi hiányzik még ehhez? Engedjük szabadjára a fantáziánkat: banki átutalás, orvosi vizsgálatra bejelentkezés, bevásárlás, ügyintézés... Ha mindezeket egyetlen platformra tereljük, lassan ott tartunk, ahová a Gattaca című sci-fi kalauzol minket.

Ami azonban a leginkább elgondolkodtató: ezek az adatok, amelyek szinte teljes identitásunkat leírják, egy kereskedelmi vállalat, egy részvénytársaság kezelésében lennének. Miközben politikusok, bizottságok, testületek (ál)rémülten kelnek ki országok, kormányok, elnökök vélt vagy valós túlkapásai ellen, senkit nem érdekel, hogy egy forprofit szervezet milyen adat-sokaságot gyűjt be, tárol és elemez.

Ezen elemzések és a - nyilvánvalóan, és amúgy érthető módon - titkos algoritmus alapján pedig a Facebook valami olyat tár elénk, azt és úgy engedi láttatni a világból, gondoljunk akár hírekre, akár reklámokra, hogy arra nekünk semmiféle tudatos hatásunk nem lehet. Ez pedig ugyanúgy manipuláció, mint a tévéadók sületlenségei.

Persze, értem én, hogy mindehhez önkéntesen szolgáltatjuk az adatokat, és adjuk hozzájárulásunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr178365664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

énisfélek 2016.02.07. 13:28:29

HR-eseknél újabban bevett szokás, hogy amelyik jelentkezőnek nincs Facebook profilja, az automatikusan kidobják. Én pont az ellenkezőjét tenném.
Olyanról is hallottam, hogy valahová olyan informatikust kerestek, akinek a céges adatvédelem is a feladata lett volna, de a jelentkezők közül elvetették azokat, akik nem osztották meg személyes dolgaikat a Facebook--on :)))

szepipiktor 2016.02.07. 14:05:17

Nem önkéntesen regisztrálsz?

nniicckk 2016.02.07. 14:47:48

"Céljuk nem is titkoltan az, hogy lényegében ne kelljen egyebet használnunk, csak a Facebook-ot, onnan "ki sem szállva" elintézhessünk "

Soha nem nyitottam meg meg arckonyv oldalt, es eszembe nem jutna, ilyen buzi veboldalakat nezegetni, ahol gyogyosok egymas segget nezegetik.
Beallitotam a routerbe, hogy blokoljon, mindent amibe szerepel az arckonyv kifejezes, es kesz.
A sajat szarukat mutogato idiotak meg lajkoljak egymas segget nyugodtan.

Egyallampolgar 2016.02.07. 14:49:03

@énisfélek:
Lehetégesnek tartom, hogy létezik ilyen de szerintem komoly cég ilyet csinál. Én a versenyszférában dolgozom. Nem vagyok sem orvos sem IT-s (tehát nem hiányszakmám van), mégis el tudtam helyezkedni az utóbbi években ha váltani akartam/kellett.

Szóval igen, kényelmes a facebook de nagyon le tudja zülleszteni a társadalmat. Versenyben majomkodnak az emberek a like-ért, Érdektelen híreket gyártanak érdektelen emberek. Hamis énképek között elvész a valóság.

Advanced Flight 2016.02.07. 17:04:39

FB olyan, mint egy tükör: gyönyörűen megmutatta pár év leforgása alatt, hogy az emberek nagy része házmestermentalitással bír és kedvenc tevékenysége a káderezés.

Advanced Flight 2016.02.07. 17:07:55

Különben nagyon jó a poszt!

Pankotai Balázs 2016.02.07. 17:38:50

@énisfélek:
Azt remélem, hogy Magyarországon is a LinkedIn vagy hasonló profilú oldalak alapján vonnak le következtetést a cégek arról, kit alkalmaznának szívesen, nem a FB oldala alapján. Bár nyilván bármit nem érdemes oda kitenni.

@szepipiktor:
De, önkéntes, épp' ezt mondom én is a zárómondattal.

@Advanced Flight:
Köszönöm!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.02.07. 19:44:12

@énisfélek: Az informatikusok között szerintem kevesebben vannak fent, a többi ember között.

@Pankotai Balázs: Ha a HR-es ért a szakmához, akkor a LinkedIn alapján von le szakmai következtetéseket és a FB oldalt csak azért nézi meg, hogy tartalmaz-e olyasmit, ami miatt a jelöltet ki kell zárni...

@nniicckk: Az a probléma, hogy manapság sok újonnan nyitott étterem nem akar egy fillért se költeni marketingre, ezért nincs honlapjuk, csak egy FB oldaluk. Vagy a honlap átirányít az FB oldalra...
süti beállítások módosítása