Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Visszatekintő: Lassan járj...

2014. december 09. - Pankotai Balázs

age_of_distraction.jpgVisszatekintő lesz azoknak a bejegyzéseknek a gyűjtőneve, amelyeket régebben már elküldtem a kollégáimnak inspirációs levélként, de valamilyen okból most újra előveszek, és ha szükséges, persze aktualizálom is. Íme az első ilyen: eredetileg 2014. március 24-én írtam, és most erről jutott eszembe.

Tudjátok, mi az a slow-mozgalom?
A slow-food-ból indult ki, ami egy tiltakozás volt az ellen, hogy Rómában, a Spanyol lépcsőnél akart nyitni egy éttermet a McDonald’s, még 1986-ban.
A slow-food hívei szerint az étkezésnek meg kell adni a módját, hagyni kell rá időt, élvezni kell az ízeket.

Túlnőtt azóta az egész az étkezésen, és az általános élettempó lefékezését tűzte ki célul. Sok országban vannak Slow-mozgalmak, pár éve nálunk is.
Azt mondják, végezzünk kevesebb dolgot, de azt végezzük jól.

Én elég sokszor érzem azt mostanában, hogy annyifelé kell egyszerre figyelnem, hogy az sokszor visszaveti a valódi odafigyelést, az elmélyült munkát.

Ha visszagondolunk a közelmúltra, érdekes emlékeink lehetnek: 20 éve, amikor még csak vonalas telefon volt, nem voltunk állandóan elérhetőek. Majd este felhívlak – mondtuk.
Én a ’90-es évek végén még SMS-értesítőt állítottam be, hogy tudjam, mikor érkezett emailem, mert különben nem is csatlakoztam a netre. Ma, ha akarom, azon nyomban látom a telefonomon az emailt, sőt még a csatolmányát is.
Nem a technika vívmányai ellen beszélek, hanem az ésszerű használatuk mellett.

A magyar Slow-mozgalom tavaly karácsonyra megszervezte az „Ajándékozz időt!” kampányt, hangsúlyozva, hogy a legdrágább és legfontosabb, amit szeretteinknek adhatunk: az időnk.
Persze magunknak is adhatunk időt: kutatások bizonyítják, hogy egy 20 perces délutáni alvás serkenti a teljesítményt. Talán jobban is, mint a második, magunkba diktált kávé.

A Slow nem pusztán a sebességről szól, hanem egy szemlélet. Nagyon (túlzottan) leegyszerűsítve: minőség kontra mennyiség. Odafigyelés kontra felszínesség.

Azt írja ez a cikk, hogy „készül a Slow Budapest-térkép, ami azt mutatja meg, hogy hol vannak a városnak azok a részei, ahol a budapestiek a város zajától kicsit elvonulva, de ingyen kipihenhetik magukat és kikapcsolódhatnak.” Azóta pedig el is készült.

Na, ki szeretne 20 percet aludni ebéd után?

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr206971253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása