Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Visszatekintő: Csak egyszerűen!

2015. március 16. - Pankotai Balázs

keep-it-simple.jpgVisszatekintő azoknak a bejegyzéseknek a gyűjtőneve, amelyeket régebben már elküldtem a kollégáimnak inspirációs levélként, de valamilyen okból most újra előveszek, és ha szükséges, persze aktualizálom is. Ezt az ajánlót eredetileg 2014. április 22-én írtam.

Egy tanulságos történetről olvastam. Egy cég, amely többek között fogkrémeket is gyárt,

sok panaszt kapott, amiért a dobozok egy részét üresen szállították ki, azaz nem volt bennük tubus. A vezérigazgatóig jutott az ügy, aki felfogadta a legkiválóbb, gyártással foglalkozó mérnököket, hogy legyenek úrrá a helyzeten. Elindult a projekt, költséget allokáltak, és néhány hónappal később előálltak a megoldással.

A gyártó szalag egy pontjára egy precíziós mérleget építettek be, amely az áthaladó papírdoboz tömegét méri, és amennyiben az kisebb, mint a fogkrémes tubussal teli dobozé, megállítja a gyártósort, és riasztást ad egy dolgozónak. Ő akkor odamegy, és kiveszi a gyártásból az üres papírdobozt, majd továbbindítja a sort.

A vezérigazgató riportokat is kért a projekt sikerének nyomon követésére. Az egyik arról szólt, hogy milyen a hiba aránya a változtatások bevezetése után: e szerint az üres dobozok száma nullára csökkent. Ez elégedettséggel töltötte el a vezért. A másik azonban meglepte: ez arról szólt, hogy a mérleg hányszor riasztott. Ez is nullát mutatott. Az igazgató elhatározta, hogy utánajár, mi a rejtély oka. Ellátogatott a kérdéses üzembe, és odament közvetlenül a gyártósor mellé.

Azt látta, hogy a 8 millió dollárért megvalósult projekt során beszerelt mérleg előtt néhány méterrel egy ventillátort állítottak a futószalag mellé, amely egyszerűen lefújta az üres papírdobozokat a sorról. Annak a kollégának ugyanis, akinek a mérleg riasztása nyomán intézkednie kellett, egyszerűen nem volt kedve minden egyes alkalommal odasétálni.

Függetlenül attól, hogy igaz történet vagy kitalált tanmese a fenti, számomra a tanulságok ezek:

  •          térképezzük fel a valós helyzetet,
  •          beszéljünk minden érintettel,
  •          keressük a lehető legegyszerűbb megoldást.

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr357276137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása