Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Ki fog itt dolgozni?

2017. június 10. - Pankotai Balázs

tru17_3.jpgIsmét a truBudapesten jártam. Minden évben elmegyek, ha tehetem, mert pezsgő, élő, valódi vitákat engedő rendezvény. Tavaly is ott voltam, itt olvashatjátok, akkor mi ragadott meg. Igaz, a tru zömmel toborzóknak szól (innen a neve is: the recruitment unconference), de azért a magamfajta is megtalálja a számítását. Idén két track késztetett blogolásra: az egyik azt járta körül, hogyan lehet tenni annak érdekében, hogy a 45 év feletti munkavállalók, akik ilyen-olyan okból "csellengenek" a munkaerőpiacon, minél hamarabb megtalálják a számukra legmegfelelőbb állást. A másik a ma oly divatos chat-botokról szólt, persze toborzási fókusszal. Lássuk mindezt részletesebben, tartsatok velem!

Müller Helga a Restart-Up képviseletében azzal az adattal vezette fel mondandóját, hogy 2021-ben a magyar lakosság negyede 50 évnél idősebb lesz. Ez akkor is megdöbbentő adat, ha jól tudjuk, hogy a népesség fogy, a társadalom pedig öregszik (nem csak hazánkban, Európa túlnyomó részén is). Ha mellé tesszük azt, hogy egyre több fiatal próbál szerencsét határainkon túl, felvetődik az a furcsa kérdés, hogy ki fog itt dolgozni. 

Az a nemzedék (nevezik Moszkva tér-generációnak is, a film után), amelyik a rendszerváltás után pár évvel csakhamar a multicégek vezetői pozícióiban találta magát, hiszen korszerűnek mondható szakmai- és legalább tűrhető idegennyelv-tudással bírt, mostanra nincs könnyű helyzetben. Feljebb (értsd: magasabb vezetői pozíciókba) nemigen vezet út, de olyan is van, akit elküldenek, mert - úgymond - túl drága. Persze míg ez egyik költségsoron kimutatható nyereség egy szervezetnek, a másik soron ott az utód gyakorlatlanságából, tapasztalatlanságából származó esetleges kár. Bárhogy is, ezek a senior szakemberek és vezetők gyakran sértődöttek, és nehezen fogadják el, hogy a karrierút nem egyenesen felfelé vezet, egészen a nyugdíjig, hanem van egy ésszerű tetőpontja. Eközben pedig a cégek egyre pusztítóbb szakember-hiánnyal küzdenek.

A Restart-up egy rendkívül rokonszenves kezdeményezés, amely azért jött létre, hogy a 45 év feletti aktív munkavállaló értelmiségiek álláskeresését támogassa munkaerőpiac-specifikus ismeretekkel, kapcsolatrendszerrel és fejlesztő programokkal. A céges oldalt pedig igyekszik segíteni a munkaerő-hiány leküzdésében, azaz a két fél összehozása is cél. Drukkolok ennek a közösségi programnak, és igyekszem nem csupán a partvonalról követni az eseményeket.

A másik témát Páthy-Dencső Blanka vezette fel, a Profession képviseletében. Talán sokatok hallott már a chat-botokról, olyan mesterséges intelligenciákról, amelyek - egyelőre eléggé butácskán, de mégis - beszélgetnek velünk egy erre alkalmas felületen, mondjuk Messengeren vagy Viberen. Pontosítok: magyar nyelven butácskák; az ilyesmire sokkal alkalmasabb (és az elterjedtsége miatt fejlesztési szempontból nagyságrendekkel rentábilisebb) angol nyelven egészen jól működnek már manapság is.

A vezető hazai állásportál mindenesetre most látta elérkezettnek az időt, hogy piacra lépjen álláskereső chat-botjával. Ajánlattal kéretlenül bombázni nem fog: úgy kezdődik a dolog, hogy fel kell venni "őt" a partnerek közé. Ezt követően a robot (hiszen ebből jön a bot) kipuhatolja, milyen lehet az álláskeresői profilunk: tapasztaltság, mennyire sürgős állást találnunk... szóval olyasmiket paraméterez velünk beszélgetve, mint amiket mi magunk beállítanánk egy erre a célra szolgáló honlapon.

Elvileg nem a gép logikáját kell követni, hanem az próbál meg ember módjára kérdezgetni. A szándék szintjén ez igaz is, de - a Profession-ösök maguk is bevallják, hogy - a gyakorlatban meglehetősen körülményes és kezdetleges (a gép kérdéseire tulajdonképpen kétféle választ adhatunk, gombok segítségével). Fun fact: a szolgáltatás mögött álló robotot magyar cég fejlesztette.

Mi értelme az egésznek? Hát, csak annyi, hogy a huszonévesek bármilyen egyéb csatornánál hamarabb nyúlnak a chateléshez. Ha az ő igényeiket mint munkakeresőkét nem szolgáljuk ki, az állam pedig nem lát fantáziát a 45+ korosztály felkarolásában, akkor tényleg nem tudom, ki fog itt dolgozni.

Ha tetszett ez az írás, látogasd meg a blogom Facebook oldalát! Nyomj egy Like-ot, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr1112580371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kismokus41 2017.06.12. 10:51:11

45 felett 100szor is meggondolom, h visszamenjek-e alkalmazottként dolgozni, főleg a paraszt és sikhülye igazgatók miatt, akiket mindig vmilyen csókos rendszer szerint válogatnak. A 45 évem alatt nem találtam olyan céget, aki megbecsülte volna a munkámat!
süti beállítások módosítása