Az emberi számítás

Human 2 Human

Human 2 Human

Válogatós vagy? Szívás!

2017. június 15. - Pankotai Balázs

picky_3.png"Ezt azoknak küldjük, akik szójatejből, tripla adag kávéval kérik a vaníliás lattét, 2%-os, laktózmentes tejhabbal és cuki színes cukorkákkal a tetején. A Prémiummal olyan válogatós lehetsz, amilyen csak akarsz." Így szól a Spotify legújabb önreklámja, amellyel a zene-streamelő cég fizetős szolgáltatása felé igyekszik terelni a felhasználóit. De mi is a baj ezzel?

Nos, volt réges-rég (OK, 1987-ben) egy sláger, melynek szövege így szólt: "Persze nem biztos, hogy jót tesz neked / Ha kiszolgálják az ízlésedet". Jó az, ha tetszőlegesen válogatós vagy? És ha igen, kinek jó? Elszakadva kissé a Human 2 Human megszokott témáitól, tágabb értelemben vett  mélylélektani fejtegetés bulvárpszichológiai ámokfutás következik.

Először is: legtöbb esetben magának a válogatósnak jó, hogy ő válogatós. Származhatnak belőle olyasféle előnyei, amik következtében elégedettebb lesz: pl. szebb / tágasabb / napfényesebb szállodai szobát kap, vagy frissebb gyümölcsökkel tér haza a piacról, esetleg még olcsóbban is - hogy egy hétköznapibb példát mondjak. Cserébe az idejét adja: a válogatós, ahogy a neve is mutatja, hosszabban válogat.

  1. Az első probléma vele az, hogy nem csupán a saját idejét áldozza fel ezért cserébe, hanem másokét is. Torlódik fel mögötte a sor, a példánál maradva a piacon vagy a szálloda recepcióján. Másokkal fizetteti meg a saját igényeit, ami - szigorúan nézve - önzés.
  2. Aztán az is ott van, hogy nem könnyű a válogatóssal egy társaságban lenni. Bevásárolunk a baráti hétvégére: mindenkinek jó lesz tarja, ugye? - ja, nem, neki csak csirke jó, de abból is csak alsócomb, és csak fűszer nélkül, natúron sütve. (Természetesen nem azokon élcelődöm, akik valamilyen ételallergia, betegség, a vallásuk vagy speciális étrend okán valóban csak bizonyos ételeket vehetnek magukhoz.)
  3. Aki válogatós, az előbb-utóbb megszokja, hogy az. Egy idő után pedig már fel sem tűnik neki, hogy ez élete egyik fő témája lesz, amellyel lépten-nyomon traktálja a környezetét, hiszen vele sok esetben nem is történik más érdemleges. Arra gondolok, amikor valakinél a válogatósság eléri a kényszeresség szintjét. Az már nehezen teszi lehetővé az illetővel az együttélést, vagy akár csak a közös programok szervezését.
  4. És hát valljuk be: a válogatós emberek egyszerűen idegesítőek! :)

Szóval ezt azoknak küldöm, akik magukra ismertek. Légy te is simulékony, kompromisszumkész ember! Fedezd fel, hogy alkalmazkodni tudó és vágyó, együttműködésre hajlandó lényként mennyivel szélesebb kapuk tárulnak ki előtted! Mennyi ember érez majd késztetést körülötted, hogy megossza vele az örömeit, az élete fontos történéseit! És talán neked is lesznek majd olyan megéléseid, amelyeket addig el sem tudtál képzelni!

Lazulj! Nem csak attól lehet biztonságos a világ, hogy magunk alkotta szabályokkal falazzuk körbe magunkat!

Ha tetszett ez az írás, látogasd meg a blogom Facebook oldalát! Nyomj egy Like-ot, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésről! Ha pedig úgy érzed, keress bizalommal!

A bejegyzés trackback címe:

https://human2human.blog.hu/api/trackback/id/tr1812598239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása